Ondernemen en horeca - Gemeente Peel en Maas
Deze pagina is bijgewerkt op 4 november 2020.
De gemeente Peel en Maas draagt ondernemers een warm hart toe.
Ook in deze bijzondere tijd staat het Ondernemerscontact voor u klaar om vragen, ideeën en initiatieven te bespreken.
U kunt hiervoor contact opnemen met onze accountmanagers:
Horeca, recreatie en toerisme: Dave Moorrees, 06 3015 4673
Agrarische sector: Hans Maessen 06 1135 8537
Industrie, MKB/retail en overig: Willy Schers 06 2960 7381
Het zijn nog steeds moeilijke tijden. Samen met de horecaondernemers willen we de opgelegde regels zo goed mogelijk invoeren en waar mogelijk verantwoord de ruimte bieden om te ondernemen. Daarom is de Taskforce horeca opgericht. Hierin denken ondernemers en de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland afdeling Peel en Maas samen na, hoe we dit voor iedereen zo goed mogelijk vorm kunnen geven.
In de Taskforce zitten medewerkers van de gemeente, centrummanager Jan Bouten en bestuursleden van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Peel en Maas, Rudy Gommans, Tommie Wilms en regiomanager KHN, Christel Nabuurs.
Maatregelen vanaf 4 november 2020
Alle eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk. Na 20.00 uur geen verkoop en bezorging van alcohol.
Uitgezonderd zijn:
Hotels voor hotelgasten
Tussen 20:00 en 07:00 wordt er in hotels geen alcohol geschonken of genuttigd in restaurant of bar.
Tussen 20:00 en 07:00 wordt er geen alcohol bezorgd vanuit room service.
Personen hebben gereserveerd en een voorafgaande verificatie van hun gezondheid plaatsvindt.
Uitvaartcentra
Sportkantines blijven gesloten.
Horeca en evenementen, wat zijn de regels vanaf 4 november 2020
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
Weekmarkten
Wedstrijden (alleen topsport)
Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
Op de website van Koninklijke Horeca Nederland staat veel informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen over de regels voor de horeca. Op de website van de Rijksoverheid zijn alle regels terug te vinden. Als u toch nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met Rudy Gommans of Dave Moorrees van de gemeente.
Het kabinet heeft een pakket met steunmaatregelen gemaakt met als doel om naast onze gezondheid ook onze banen en economie te beschermen en te steunen.
Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) - Bbz
Deze regeling is al 2 keer verlengd. Ontving of ontvangt u een uitkering in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 2), dan kunt u een verlenging van de Tozo-uitkering aanvragen (Tozo 3).
Ook als u nog geen ondersteuning heeft ontvangen, kunt u een aanvraag indienen vanaf 1 oktober 2020 (Tozo3).
Tozo 1: periode 1 maart 2020 tot en met 30 juni 2020
Tozo 2: periode 1 juli 2020 tot en met 30 september 2020
Tozo 3: periode 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.
Voor zover nu bekend is vanaf:
1 januari 2021 ondersteuning mogelijk om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst, hetzij als zelfstandig ondernemer, hetzij als werknemer in loondienst. Dit kan bijvoorbeeld gaan om coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie. Meer informatie hierover volgt in december 2020.
1 april 2021 nog een verlenging gepland, de Tozo 4. Meer informatie hierover volgt in maart 2021.
1 juli 2021 alleen nog ondersteuning mogelijk via het Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Dit besluit (Bbz) blijft als vangnet dienen voor de groep zelfstandigen. Met het Bbz kan de ondernemer ondersteuning krijgen voor bijstand voor levensonderhoud en voor bedrijfskapitaal. Dat kan zowel voor ondernemers met een levensvatbaar bedrijf, als voor ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen.
De belangrijkste voorwaarden zijn:
uw bedrijf is gestart vóór het moment dat het kabinet de Tozo aankondigde (17 maart 2020) en stond op die datum ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (of een vergelijkbare organisatie in het vestigingsland).
uw bedrijf is in Nederland gevestigd of u voert de activiteiten van uw bedrijf hoofdzakelijk in Nederland uit.
uw bedrijf is nog steeds actief.
u werkt onder normale omstandigheden gemiddeld 23.5 uren per week. Op jaarbasis zijn dat 1225 uren.
uw inkomen is naar verwachting beneden het voor u geldende sociale minimum en dit is een gevolg van de coronacrisis.
u woont in Nederland.
u bent ouder dan 18 jaar en jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd.
u heeft de Nederlandse nationaliteit of verblijfsrecht in Nederland.
Extra voorwaarde voor lening bedrijfskapitaal:
u komt niet in aanmerking voor een lening via Kleine Kredieten Corona Garantieregeling (KKC) of Qredits Corona-overbruggingskrediet.
Op de website Krijgiktozo kunt u controleren of u voldoet aan alle voorwaarden.
Wat zijn de voorwaarden van Tozo 2 per 1 juni 2020?
Alle bovenstaande voorwaarden van Tozo 1 gelden ook voor Tozo 2. Maar er is ook iets veranderd.
Vanaf 1 juni 2020 telt het inkomen van uw partner ook mee. Heeft u samen met uw partner meer inkomen dan het sociaal minimum? Dan krijgt u geen aanvullende uitkering (meer). Heeft u samen een inkomen onder het sociaal minimum? Dan wordt uw gezinsinkomen vanuit de Tozo aangevuld tot het sociaal minimum.
U bent partners als u:
getrouwd of geregistreerd partners bent of
op hetzelfde adres woont en:
samen een huishouden heeft
ex-echtgenoten of ex-partners bent
samen een kind heeft
u het kind van uw partner heeft erkend of uw partner uw kind heeft erkend of
ergens anders als partners geregistreerd staat. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of als meeverzekerde bij een zorgverzekering.
Misschien zijn de gevolgen van de coronacrisis voor u na 1 oktober 2020 nog niet voorbij. Het kan even duren voordat u uw bedrijf of beroep weer op een normale manier kunt uitoefenen en u voldoende inkomsten heeft. Misschien wilt u onderzoeken of u uw bedrijf of beroep kunt aanpassen aan de huidige situatie of kunt voorbereiden op de toekomst? Of denkt u erover om ander werk te gaan doen, als zelfstandige of in loondienst? Om een goede beslissing te kunnen nemen heeft u tijd nodig en mogelijk ook (financiële) ondersteuning. Daarom kunt u (nogmaals) langer gebruikmaken van de aanvullende Tozo-uitkering voor levensonderhoud.
U kunt een verlenging van uw Tozo-uitkering aanvragen voor maximaal 6 maanden. De verlenging gaat in op 1 oktober 2020 en eindigt op 1 april 2021. Ontvangt u tot en met september 2020 een Tozo 2-uitkering? Dan is het mogelijk om de Tozo 3-uitkering aansluitend vanaf 1 oktober 2020 te ontvangen. U kunt de Tozo 3-uitkering ook later laten ingaan bijvoorbeeld vanaf 1 december 2020 of aanvragen voor een kortere periode. Dit kan als u weet dat u in sommige maanden voldoende inkomsten heeft.
Kunt u met terugwerkende kracht aanvragen of verlengen?
In tegenstelling tot bij Tozo 1 en 2 kunt u de uitkering bij Tozo 3 niet over de hele aanvraagperiode met terugwerkende kracht aanvragen of verlengen. Het werkt zo:
In de maanden oktober en november 2020 kunt u de uitkering met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020 aanvragen.
Vanaf december 2020 kunt u de uitkering aanvragen vanaf de 1e van de maand waarin u de aanvraag doet. Op 15 december 2020 kunt u dus aanvragen vanaf 1 december 2020. U kunt vanaf december 2020 geen Tozo-uitkering aanvragen voor de voorafgaande maanden.
Wat zijn de voorwaarden van Tozo 3 per 1 oktober 2020?
Alle bovenstaande voorwaarden van Tozo 1 en Tozo 2 gelden ook voor Tozo 3.
Ook voor de lening bedrijfskapitaal zijn in Tozo 3 geen wijzigingen in de voorwaarden ten opzichte van Tozo 2. Er kan een lening bedrijfskapitaal worden aangevraagd tot 1 april 2021 tot een maximum van 10.157 euro (behalve als dit maximale bedrag al geleend is onder Tozo 1 en/of 2).
Als dat nodig is, biedt de gemeente extra ondersteuning aan om zelfstandig ondernemers voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Dit kan zijn als zelfstandig ondernemer of als werknemer in loondienst. De gemeente inventariseert dan samen met de zelfstandig ondernemer of en zo ja, welke ondersteuning nodig is. Dit kan bijvoorbeeld gaan om coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie.
Wat is het sociaal minimum vanaf 1 juli 2020 netto per maand?
Beide partners van 21 tot AOW-leeftijd
1 partner 21 tot AOW-leeftijd, 1 partner AOW-leeftijd
1 partner 18 tot 21 jaar, 1 partner van 21 tot AOW-leeftijd, met kinderen
1 partner 18 tot 21 jaar, 1 partner van 21 tot AOW-leeftijd, geen kinderen
Alleenstaanden en alleenstaande ouders
U kunt een aanvraag doen voor de Tozo uitkering levensonderhoud (of de verlenging hiervan) die uw gezinsinkomen aanvult tot het sociaal minimum.
Voor deze aanvraag gelden de regels van Tozo3. U kunt deze aanvragen tot uiterlijk 31 maart 2021.
Heeft u al een lening bedrijfskapitaal Tozo voor een lager bedrag dan 10.157 euro en wilt u een aanvullende lening bedrijfskapitaal Tozo aanvragen? Of wilt u een nieuwe aanvraag lening bedrijfskapitaal Tozo doen? Vraag dan opnieuw aan.
Als u al het maximale bedrag van 10.157 euro heeft geleend, is extra lenen op basis van de Tozo niet mogelijk. U kunt mogelijk wel een lening bedrijfskapitaal op basis van de Kleine Kredieten Corona (KKC) of op basis van het reguliere Bbz aanvragen.
Vóórdat u bedrijfskapitaal Tozo aanvraagt, moet u eerst onderzoeken of u voor één van onderstaande regelingen in aanmerking komt (dit zijn zogenaamde voorliggende voorzieningen).
KKC: Kleine Kredieten Corona Garantieregeling. De KKC voor bedrijven die moeite hebben om aan relatief klein krediet te komen. Doordat de overheid met de KKC voor een groot deel garant staat voor de leningen, is het risico voor banken en andere financiers om geld uit te lenen kleiner. Krediet krijgen is daardoor eenvoudiger. U kunt dit bij uw eigen bank aanvragen (digitaal).
Qredits Corona-overbruggingskrediet. Deze kredietfaciliteit voor ondernemers is bedoeld ter overbrugging van de coronacrisis periode. Aanvragen kan via de website van Qredits.
Hoe vraagt u een 1e aanvraag of verlenging aan?
U krijgt de verlenging van de uitkering niet vanzelf. Dit komt omdat uw situatie nu anders kan zijn dan een aantal maanden geleden. Daarom gaat de gemeente opnieuw bekijken of u recht heeft op de Tozo-uitkering. Maar u hoeft niet al uw gegevens opnieuw in te vullen, u kunt de verlenging aanvragen met een verkort aanvraagformulier.
Vraag dan het aanvraagformulier aan door een e-mail te sturen naar het speciale e-mailadres Bbz. De volgende informatie hebben wij van u nodig:
Naam, adres, woonplaats
Naam bedrijf
Branche
E-mailadres
Telefoonnummer
Soort aanvraag:
1e aanvraag levensonderhoud
verlengen levensonderhoud (verkort aanvraagformulier)
1e aanvraag bedrijfskrediet of aanvulling bedrijfskrediet.
De reden van verlenging of uw 1e aanvraag.
U ontvangt zo snel mogelijk van ons een aanvraag- of verlengingsformulier.
Dan kan dat gevolgen hebben voor uw recht op de uitkering of de hoogte ervan. Geef aan ons door als u:
in loondienst gaat werken.
meer (bijvoorbeeld herstarten) of juist minder inkomsten uit uw bedrijf of zelfstandig beroep ontvangt dan u bij de aanvraag heeft opgegeven.
gaat samenwonen of scheiden.
gaat verhuizen naar een andere gemeente of naar het buitenland.
vanaf 1 juni 2020 en voor zover van toepassing: het inkomen van uw partner verandert.
We kijken dan of wij uw uitkering aan moeten passen of beëindigen.
Wijzigingen tijdens de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) kunt u alleen doorgeven via het wijzigingsformulier Tozo. U krijgt het wijzigingsformulier Tozo toegestuurd nadat wij uw aanvraag hebben beoordeeld.
Werknemer met loonkostensubsidie
Als uw bedrijf in aanmerking komt voor de regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling) en u heeft een werknemer met loonkostensubsidie in dienst, wordt deze subsidie doorbetaald.
Lokale belastingen ondernemers - BsGW
De gemeente en het Waterschap Limburg die samenwerken in de belastingsamenwerking BsGW hebben besloten om maatregelen in te voeren om ondernemers financieel te ontlasten of tenminste tijdelijk ruimte bieden. Kijk voor informatie op de website van BsGW.
Behalve bovenstaande lokale regelingen, zijn ook landelijke regelingen gestart. Download de landelijke maatregelen (PDF, 247.9 kB) of kijk op Rijksoverheid.nl.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) komt de sierteeltsector, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector tegemoet voor geleden schade door de uitbraak van COVID-19. Download de aanvullende maatregelen voor de agrarische sector.
Bij dit loket vindt u informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.
Kijk op de website van de Kamer van Koophandel voor goede informatie. Het loket is ook telefonisch te bereiken via 0800 2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon.
Het LIOF biedt u een (actueel) overzicht van de maatregelen vanuit de overheid en vanuit LIOF. Kijk voor meer informatie op de website van het LIOF.
Op deze site staat informatie van verschillende brancheorganisaties, maar ook over andere thema’s zoals over veilig en gezond omgaan met COVID-19 op de werkvloer en loondoorbetaling tijdens de vergunningsperiode. Kijk voor meer informatie op de website van MKB Limburg.
Op het platform NL Werkt Door kunnen werkgevers zich aanmelden die op zoek zijn naar personeel of andere bedrijven willen ondersteunen. Het doel van dit platform is om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Het betreft een samenwerking tussen UWV, werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid.
Mogelijkheden als werkgever bij (dreigende) financiële moeilijkheden van uw werknemer
Door ontslag, minder werk of andere redenen kan uw werknemer het financieel moeilijk hebben of gaan krijgen. Wanneer u dit merkt, heeft u als werkgever een aantal opties. U kunt als werkgever het volgende doen:
ga een open gesprek aan over de gevolgen van de financiële terugval in inkomen.
bedenk samen creatieve oplossingen.
geef informatie over mogelijke hulp die er te krijgen is.
Zet de eerste stap om een open gesprek aan te gaan met uw werknemer. Zonder een oordeel te hebben over de situatie uw werknemer. Kenmerken van financiële problemen zijn bijvoorbeeld dat mensen hun post niet meer openen en hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Het is belangrijk om deze kenmerken te bespreken met uw werknemer als het contract is aangepast. Door een open gesprek kunt u belangrijk tekens opvangen over financiële problemen van uw werknemer.
Soms is het mogelijk om samen een creatieve oplossing te bedenken voor de financiële situatie van uw werknemer. U kunt bijvoorbeeld uw werknemers uitwisselen met andere werkgevers. Er zijn werkgevers die het door de coronacrisis extra druk hebben gekregen. Uw werknemer kunt u inzetten bij deze werkgevers. Extra medewerkers zijn hier vaak hard nodig.
Vertel uw werknemer over mogelijke oplossingen
Over de duur van deze crisis valt nog niks te zeggen. Geld lenen bij andere organisaties of personen is daarom vaak niet de beste oplossing. Het is belangrijk dat u uw werknemers vertelt over mogelijke oplossingen en hulp. Hiermee kan u grote financiële problemen bij uw werknemers voorkomen. Er is online veel te vinden over hulp bij financiële problemen.
Uw werknemer kan ook bij de eigen gemeente hulp vragen bij geldzorgen.
Gemeentelijke schuldhulpverlening kan een optie zijn voor uw werknemer
Gemeentelijke schuldhulpverlening is er niet alleen voor een schuldsaneringstraject. De gemeentelijke schuldhulpverlening is er ook om mensen in een vroege fase te helpen bij financiële problemen. Hoe eerder uw werknemer hulp inroept, hoe makkelijker zij de achterstand kan oplossen.
Gemeentelijke schuldhulpverlening kost uw werknemer niks. U kunt uw werknemer doorsturen naar de schuldhulpverleners van hun eigen gemeente. Kijk voor meer informatie bij Hulp bij geldzorgen.
De schuldhulpverleners van de gemeente Peel en Maas zijn op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur bereikbaar via 077 306 6666. Vraag naar een medewerker van schuldhulpverlening of stuur een e-mail naar Schuldhulpverlening.
4 nov. 2020 02:00:00