Provinciale maatregelen
Waarvoor is de Provincie Limburg aan zet?
De Commissaris van de Koning (CdK) Theo Bovens houdt toezicht op het functioneren en het beleid van de twee Limburgse Veiligheidsregio’s: Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Veiligheidsregio Limburg-Noord.
De Veiligheidsregio’s pakken samen met het RIVM en de GGD de bestrijding van het coronavirus aan. De CdK wordt in deze taak ondersteund door beleidsadviseurs openbare orde en veiligheid van de provincie.
Omdat het coronavirus zich niets van landsgrenzen aantrekt, bemiddelt de Cdk ook in samenwerking met België en Nordrhein-Westfalen (Duitsland). Het samenwerkingsverband EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing) speelt hierin bijvoorbeeld een belangrijke rol. EMRIC is het samenwerkingsverband van publieke diensten die, ieder in eigen land, verantwoordelijk zijn voor rampenbestrijding en crisisbeheersing. Infectieziekten bestrijding hoort hier ook bij.
EMRIC houdt een overzicht bij hoe en wanneer welke maatregelen in de drie landen worden versoepeld. Over deze exit-maatregelen hebben de drie euregiolanden bestuurlijke afstemming.
Via EMRIC wordt ook een euregionaal beeld bijgehouden. Dat laat zien hoe de besmettingen met COVID-19 zich in de grensregio ontwikkelen. In het Regionaal BeleidsTeam wordt dit euregionale beeld besproken. Hierdoor hebben de Veiligheidsregio’s een breed overzicht van de ontwikkelingen aan weerszijden van de grens.
De GGD’en in Limburg werken nauw samen met de gezondheidsdiensten in NordRhein Westfalen en België. Wanneer bij een besmetting uit contact- en brononderzoek blijkt dat er een relatie ligt met het buurland, wordt dit met elkaar gedeeld.
Vanuit EMRIC is de projectaanvraag PANDEMRIC ingediend. Met dit project willen de Limburgse Veiligheidsregio’s en hun euregionale partners nationaal en federaal beleid omzetten naar euregionaal beleid. Naar aanleiding van het project moeten overeenkomsten, protocollen en afspraken herijkt worden op basis van de onderzochte recente ervaringen. Ook moet het project leiden tot diverse tools die de grensoverschrijdende samenwerking bij grote crises nog adequater kunnen ondersteunen.
Duurzaam gezonde euregio rijn-maas-noord
De gezondheidsdiensten van Noord- en Midden Limburg en die in het aangrenzend Duitse grensgebied gaan structureel samenwerken in het INTERREG project SHE (Sustainable Healthy Euregio - duurzaam gezonde euregio rijn-maas-noord). GGD Zuid-Limburg sluit hierbij aan. Dit gebeurt met financiële steun van INTERREG Euregio Rijn-Maas-Noord, de Provincie Limburg en het Ministerie van economie, innovatie, digitalisering en energie van Noordrijn-Westfalen. Doel is om de grensoverschrijdende communicatie bij gezondheidscrises te optimaliseren en kennis uit te wisselen over besmettelijke ziekten zoals Covid-19, griep en mazelen. Daarnaast willen de gezondheidsdiensten beter inzicht krijgen in elkaars gezondheidsstructuren en vormen van burgerparticipatie. SHE sluit goed aan op de Limburgse Sociale Agenda.
De Provincie Limburg voelt zich betrokken en solidair met de Limburgers tijdens de coronacrisis. We laten de Limburgers voelen dat het provinciaal bestuur ook nu dichtbij is. Gouverneur Bovens doet dit onder andere met een dagelijks weblog.
Onder het motto ‘Rolvast, koersvast en met versterkte slagkracht voor Limburg!’ kijken we vooruit. Wat betekent het nieuwe normaal voor de rol en de positie van de provincie? Op welke manieren kunnen we een belangrijke factor zijn voor de inwoners van Limburg?
Perspectief voor Limburg: Brede Economisch Sociale Taskforce
Het college van GS zet zich in om de schade van de coronacrisis te beperken en om bij te dragen aan herstellende bewegingen. Daarom heeft het college een Brede Economisch Sociale Taskforce (BEST) ingesteld. Deze taskforce is op 1 juli gestart en heeft begin oktober haar advies uitgebracht. Daarbij is de input die mensen via de www.limburgcorona.nl hebben gegeven, meegenomen. Op 8 oktober kon iedereen via deze website een livestream van de talkshow volgen waarin BEST haar advies toelichtte. Dit advies bestaat uit een perspectief op de toekomst voor de Limburgse samenleving en een advies aan het college van GS: hoe verder na de coronacrisis?
Prof. Dr. Rianne Letschert, rector magnificus van Universiteit Maastricht zit de BEST voor. De leden vertegenwoordigen verschillende sectoren. Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade en wethouder Martijn van den Heuvel uit Weert vertegenwoordigen het openbaar bestuur, Nicolle Lith cultuur, Maaike Head sport en zorg, Clemens van Blitterswijk de medische zorg en Bart Temme de Sociale Agenda. Ronald Goedmakers, Feike Sijbesma en Manuel Stoffels zijn de leden voor economie en arbeidsmarkt. Deze leden zijn gekozen op grond van hun expertise en hun onafhankelijke manier van denken. Het lidmaatschap van de taskforce is onbezoldigd.
Gedeputeerde Staten heeft op 30 oktober een reactie gegeven op het advies van de BEST.
De impact van corona op de Limburgse economie en werkgelegenheid wordt voortdurend gemonitord. We verwerken de resultaten in een impactmonitor.
Inzetten van provinciale medewerkers
Waar dat nodig en mogelijk is, stelt de provincie medewerkers beschikbaar. Op het gebied van handhaving en veiligheid helpen BOA’s en toezichthouders van de provincie de Veiligheidsregio’s uit. Provinciaal wegbeheer zet personeel en materiaal zoals matrixborden in. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens drukke weekenden en aan de grens met België. Ruimtelijke ordening heeft planologisch advies gegeven om de realisatie van het zorghotel in Urmond mogelijk te maken. Hiervoor was een aanpassing van het gebruik binnen de omgevingsvergunning nodig.
Wij zijn zeer terughoudend met het opschorten van ruimtelijke procedures in Limburg. Wij denken dat het juist nu van belang is ruimte te geven aan passende plannen die leiden tot investeringen met bijbehorende economische effecten. Wij zullen hier samen met publieke en private partners afspraken over maken. Die afspraken zijn gericht op het doorzetten van planologische procedures, aanbestedingen en investeringen.
Namens Limburg heeft het Inter Provinciaal Overleg (IPO) de verklaring ‘Samen doorbouwen aan Nederland’ ondertekend. Daarmee geven we aan dat we als Provincie alles op alles zullen zetten om ruimtelijke planvorming en het participatieproces dat daarmee verbonden is door te laten gaan.
Wat betreft de uitvoering van de Limburgse Agenda Wonen hebben we alle wethouders Ruimtelijke Ordening van de Limburgse gemeenten gevraagd de procedures voor ruimtelijke plannen voortvarend te blijven oppakken en gemaakte afspraken te respecteren. We hebben in de laatste twee maanden zo'n 50 ruimtelijke plannen ter beoordeling ontvangen; goed voor de realisatie van meer dan 550 nieuwe woningen.
Elektronisch indienen van bezwaarschriften
Vooruitlopend op de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, maakt de Provincie Limburg het nu al mogelijk om bezwaarschriften elektronisch in te dienen. Het gaat om bezwaarschriften die gericht zijn tegen besluiten van het college. Hiermee komt de Provincie tegemoet aan de wens van burgers, advocaten en adviseurs om de digitale communicatiemogelijkheden met de Provincie te verruimen. Het schriftelijk indienen van bezwaarschriften blijft ook mogelijk.
Hoe werkt de Provincie Limburg in Coronatijd?
De medewerkers van Provincie Limburg werken zo veel mogelijk thuis in navolging van de landelijke maatregelen.
In verband met het coronavirus zijn verschillende evenementen afgelast tot een heroverweging van de landelijke maatregelen plaatsvindt.
Heeft u een vraag over uw vergadering of bijeenkomst in het Gouvernement aan de Maas? Neem dan contact op met uw contactpersoon binnen de Provincie Limburg. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via +31 43 389 99 99
Lopende en geplande provinciale aanbestedingen lopen zoveel als mogelijk door. Daar waar nodig, of gewenst, worden processen voor inschrijvingen aangepast, zoals presentaties door leveranciers of beoordelingen van offertes door middel van digitale hulpmiddelen. De Provincie betaalt versneld de facturen die zij van haar leverancier krijgt. Zo hopen we bij te dragen aan hun liquiditeit.
Bij vragen van bestaande opdrachtnemers zoeken we in onderling overleg samen naar een oplossing.
Verder zorgen we voor een snellere betaling van facturen van leveranciers of beschikte subsidies.
Hulpvragen die te maken hebben met de coronacrisis kunnen bij de Provincie worden ingestuurd via coronahulpvraag@prvlimburg.nl.
Op dagen dat Provinciale Staten vergaderen (PS vergaderingen of commissievergaderingen) zijn mondkapjes verplicht in openbare gedeelte van het gebouw. Vanwege het besluitvormingsproces van Provinciale Staten heeft het gebouw een openbare functie. Op deze dagen geldt er een mondkapjesplicht in het Bestuursgedeelte. Iedereen in het Bestuursgedeelte draagt op deze plekken een mondkapje als hij/zij beweegt. Zodra zitting wordt genomen kan het mondkapje af.
Commissievergaderingen vinden met ingang van mei 2020 weer plaats in het Gouvernement aan de Maas. We nemen hierbij de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in acht. Alleen de fractievoorzitters en/of woordvoerders over het betreffende onderwerp nemen deel aan de vergadering. De overige Statenleden kunnen de beraadslagingen op afstand volgen.
De publieke tribunes blijven voorlopig gesloten. Alle Commissievergaderingen worden wél live uitgezonden. Via onze website worden de agenda’s van de Commissievergaderingen en de linkjes naar de uitzendingen gecommuniceerd.
Wilt u inspreken, dan kunt u contact opnemen met de Griffie via staten@prvlimburg.nl.
Informatie over provinciale maatregelen tegen de gevolgen van het coronavirus leest u in onderstaande brieven aan Provinciale Staten.
25 mrt. 2020 02:00:00