Informatie voor inwoners en bezoekers
Algemene informatie coronavirus en COVID-19
Uiteraard blijven we de aanwijzingen vanuit het RIVM, Rijksoverheid en de veiligheidsregio’s opvolgen.
Voor meer informatie over de maatregelen in heel Nederland rond het coronavirus, kijk op de site van de Rijksoverheid.
Meer informatie Veiligheidsregio
Om alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Limburg te coördineren heeft de Veiligheidsregio GRIP 4 afgekondigd.
Lees de actuele ontwikkelingen op de site van de Veiligheidsregio’s. Ook vindt u hier antwoord op veelgestelde vragen.
Campagne 'Goed dat je de regels volgt'
Alles over corona in begrijpelijke taal
Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, is er informatie over het coronavirus in begrijpelijke taal.
Het openbaar vervoer - ook het trein- en busvervoer door Arriva - is per 1 juni weer opgestart. Op stations, perrons en bij haltes geldt de 1,5 meter afstand regel. Reizigers van 13 jaar en ouder moeten een mondkapje dragen. Ook in onze buurlanden België en Duitsland is het verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Dankzij een investering van de Provincie Limburg voor persoonlijke beschermingsmiddelen van de chauffeurs en aanpassingen in de bus kunnen de Wensbussen als aanvulling op het reguliere OV hun ritten blijven maken. Uitgangspunt blijft dat het openbaar vervoer uitsluitend gebruikt wordt voor noodzakelijke reizen.
Voor alle inwoners van Nederland gelden de maatregelen van de rijksoverheid. Op deze pagina staat uitgelegd wat dit betekent voor ons dagelijks leven. Ook de richtlijnen voor toerisme vindt u op de website van de rijksoverheid.
Voor Nederlanders heeft België code oranje. Dat betekent voor inwoners van beide landen dat alleen noodzakelijke bezoeken zijn toegestaan. Limburgers en Belgen die over de grens werken, mogen wel naar hun werk. Blijft u langer dan 48 uur in België, dan moet u dit formulier invullen.
Nederlanders kunnen naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen voor een kort bezoek, of om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. In het OV en in winkels is het verplicht om een mondneusmasker te dragen. In de horeca is een mondneusmasker verplicht, behalve als u aan tafel zit. Houd ook in Duitsland 1,5 meter afstand.
Samen sterk in Limburg - Burgerinitiatieven rond corona
Limburgers kunnen op elkaar rekenen in tijden van crisis. Overal in onze provincie ontstaan mooie initiatieven waarin burgers elkaar helpen. Stichting Burgerkracht Limburg en Cubiss verzamelen deze activiteiten en delen ze binnen hun netwerk. Zij stimuleren informele zorgverleners om kwetsbare burgers te steunen en ontwikkelen praktische hulpmiddelen zoals de crisiskaart corona waarop mensen alle belangrijke (medische) informatie kunnen noteren zodat ze die in geval van nood bij de hand hebben.
De Stichting Maatschappelijke Organisatie Limburg (SMOL) heeft een zoek- en community tool versneld gelanceerd. Hij is inmiddels al volop in gebruik. Limburgers kunnen op www.kieklimburg.nl op postcode zoeken naar vraag en aanbod van initiatieven bij hun in de buurt. Op deze manier wil Kiek Limburg burgers en organisaties verbinden om zo de samenredzaamheid en zelfredzaamheid van Limburg te vergroten.
Huiselijk geweld en kindermishandeling
Binnen blijven en steeds samen thuis zijn, valt niet altijd mee. Irritaties kunnen hoog oplopen. Psychische klachten en verslavingen kunnen nu meer dan anders voor lastige situaties zorgen. De Provincie houdt samen met partnerorganisaties in de gaten welke gevolgen de coronamaatregelen hebben op de veiligheid binnen het gezin. Dat doen we ook in onze rol als ambassadeur van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl leest u meer over het herkennen van signalen en met wie u in gesprek kunt gaan.
Wij ondersteunen de app CareFree. Met deze app kunnen jongeren tussen 10 en 18 jaar veilig en anoniem informatie opzoeken over kindermishandeling. De app geeft tips hoe je kindermishandeling bespreekbaar kunt maken en waar je hulp kunt zoeken. Je kunt de app gratis downloaden in de App Store.
Online scholing positieve gezondheid
De Provincie heeft geld beschikbaar gesteld om zoveel mogelijk (toekomstige) professionals duurzaam te scholen in positieve gezondheid. Vanwege de coronamaatregelen gaan de scholingsbijeenkomsten niet door. De online scholingsmodule die in samenwerking met Fontys Hogeschool is ontwikkeld wordt nu versneld ingezet.
We hebben een flyer ontwikkeld met informatie over hulplijnen. Mensen kunnen hier naartoe bellen om te praten, vragen te stellen, advies te krijgen of hun zorgen te uiten over zichzelf of over een ander.
De Landelijke Vereniging Kleine Kernen lobbyt bij de rijksoverheid om de gemeenschapsaccommodaties in aanmerking te laten komen voor de ‘Tegemoetkoming schade COVID-19’.
Burgerkracht Limburg verzamelt permanent signalen over problemen die zijn veroorzaakt door de corona-uitbraak bij patiëntenverenigingen, cliënten- en patiëntenraden, koepel- en doelgroep organisaties. Deze signalen worden stelselmatig gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd met wie de organisatie verbonden is.
Eind september is het multimediaal platform www.WijZijnLimburg.com gelanceerd. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en inspireren. Het platform is ontstaan op initiatief van de Stichting WijZijnLimburg. Bezoekers maken er kennis met tal van verenigingen en initiatieven die bijdragen aan een mooier én gelukkiger Limburg. Het platform biedt ook een koppeling naar #WijZijnVrijwilligers, de nieuwe ontmoetingsplek voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Limburg. Wie vrijwilligerswerk wil doen kan hier een activiteit of project vinden. Organisaties die enthousiaste vrijwilligers zoeken, kunnen er projecten aanmelden.
De Provincie ondersteunt projecten die de samenredzaamheid of de participatie van kwetsbare Limburgers vergroten. Voor projecten die zich richten op Limburgers die door de coronacrisis moeilijkheden hebben op sociaal-maatschappelijk gebied, is een aanvullend subsidiebedrag van 15% mogelijk gemaakt.
Het euregio Rijn-Maas-Noord Interregproject JUNCO onderzoekt tussen juli 2020 en 31 maart 2021 de persoonlijke situatie van jongeren in coronatijd. 2.500 leerlingen van 500 scholen in Limburg en Nordrhein-Westfalen worden hiervoor ondervraagt. Hoofdthema’s zijn het geestelijk welzijn, gedrag en leefstijl en relaties met familie en vrienden. Daarnaast krijgen de jongeren vragen over het leven in een grensregio. Projectpartners zijn de Academie voor Leren en Onderwijs Mönchengladbach en Universiteit Maastricht. Het Swiss Institute for Violence Issues (SIFG) en het Institute for Delinquency and Crime Prevention van de Zürich University of Applied Sciences (ZHAW) leveren hun expertise aan JUNCO.
Samen met Burgerkracht Limburg, Huis voor de Sport Limburg, Vereniging Kleine Kernen Limburg en Speeltuinwerk Limburg organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg SAMENSPEL. SAMENSPEL moet leiden tot toekomstbestendigere verenigingen, nieuwe, sterke lokale samenwerkingsverbanden op het vlak van cultuur-, sport- en spelbeoefening en nieuwe manieren om burgers uit met name de kwetsbare doelgroepen te activeren. Binnen het project wordt ook samengewerkt met het Jeugdfonds Cultuur Limburg en Jeugdfonds Sport Limburg. In het najaar wordt er in lokale ‘hotspots’ onder begeleiding van de SAMENSPEL-samenwerkingspartners onderzocht hoe SAMENSPEL-initiatieven vorm kunnen krijgen. Hiervoor kunnen bestaande projecten en bewonersinitiatieven met elkaar worden verbonden, worden uitgebreid en verdiept, of nieuw te ontwikkelen initiatieven worden opgezet.
Limburgs corona antistoffenonderzoek
De GGD Zuid-Limburg, GGD Limburg-Noord, Maastricht UMC+ zijn met ondersteuning van de Provincie op 23 oktober een onderzoek gestart naar corona antistoffen en de verspreiding van het coronavirus in Limburg. Hierdoor hopen we meer te weten te komen over de redenen waarom Limburg zo erg geraakt is tijdens de eerste golf. Met het onderzoek wordt nog beter in kaart gebracht hoeveel Limburgers het coronavirus hebben gehad, welke klachten zij hebben gehad, hoe lang die aanhouden én welke factoren van invloed waren op de besmetting. Dit is belangrijke informatie voor de inwoners zelf, voor beleidsmakers én wetenschappers. Voor het onderzoek worden maximaal 10.000 Limburgers vanaf 18 jaar en ouder getest op antistoffen tegen het coronavirus. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en kosteloos. Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst en een bloedtest naar antistoffen. De bestaande GGD testlocaties worden ook ingericht voor deze bloedtest.
Op dit moment zijn er voldoende deelnemers en is aanmelden niet meer mogelijk.
31 mrt. 2021 02:00:00