Terugblik succesvolle Brabantse themadag evenementveiligheid
Wist je dat Brabant de enige provincie is waar het aantal evenementen blijft stijgen? Hoe leren we van ervaringen in het verleden en delen we kennis over evenementveiligheid voor de toekomst? De Veiligheidsregio´s Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost organiseerden daarom voor het tweede jaar op rij deze themadag voor alle Brabantse gemeenten en adviseurs op dit gebied.
Van de vreugdevuren in Scheveningen tot de laatste trends in festivalland; het programma stond vol interessante lezingen en verdiepingssessies. In dit bericht vind je een impressie van de dag.
Lessen door de Onderzoeksraad voor Veiligheid
“Vaak moet er eerst wat gebeuren, voordat er wat gebeurt. Dat moet anders”, stelt Stephan Berndsen, plaatsvervangend secretaris-directeur en onderzoeksmanager bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij start de dag met een plenaire lezing over de vreugdevuren in Scheveningen en andere evenement gerelateerde onderzoeken van de Onderzoeksraad. Ook onderstreept hij het belang van een veiligheidskritisch proces bij de behandeling van evenementen. “Daarbij is een alerte en kritische houding van de gemeente en haar adviseurs noodzakelijk.” Bij de paneldiscussie die volgt, legt Arie van Houwelingen als onderzoeker naar de regierol van gemeenten, de vraag op tafel: “Is een evenement goed gegaan, of heb je het goed gedaan? Dat is een wezenlijk verschil.”
De donkere wereld achter de festivals
In zijn bijdrage zoomt Wilbert Paulissen, politiechef eenheid Oost-Brabant, in op de wereld van de georganiseerde criminaliteit. Hierbij krijgt het onderwerp drugs bijzondere aandacht want ondermijning = drugs en drugs = ondermijning, luidt zijn stelling. “De moraal in het denken over drugsgebruik moet dan ook kantelen”, stelt Paulissen. “Een pilletje nemen is niet normaal en werkt criminaliteit in de hand. Ons denken over alcohol, roken en inmiddels ook vlees eten is de laatste decennia fundamenteel veranderd. Ik weet zeker dat dat over drugsgebruik óók kan.”
Brabant is de nummer 1 provincie met de meeste muziekfestivals. Joep Coolen, docent en onderzoeker bij Breda University of Applied Sciences: “Wist je dat festivals koploper zijn in het thema duurzaamheid. Circulaire festivals hebben de toekomst; het afval van de ene editie wordt gerecycled in materialen voor de volgende. Festivals zijn de speeltuin als het gaat om het testen van nieuwe technologieën. Brandweer en andere adviserende diensten kennen de (nieuwe) risico’s nog niet goed worden hierdoor soms verrast. Technologie ontwikkelt zich sneller dan regelgeving. Dus bereid je daar zo goed mogelijk op voor!”
In de middag konden alle gasten deelnemen aan twee van de in totaal acht verdiepingssessies. Hierin werden diverse onderwerpen belicht. Van het belang van mobiele bereikbaarheid op evenementen tot het stelsel rondom vuurwerk op evenementen. Het overzicht van alle verdiepingssessies en de (deelbare) sheets vind je d.m.v. de link hieronder.
De sheets van de plenaire sprekers en (merendeel van) de verdiepingssessies vind je op deze website. Ook vind je hier een fotorapportage van de themadag en de uitslagen van de mentimeter vragen die tijdens het plenaire ochtenddeel zijn gesteld.
Om het programma volgend jaar nog beter af te stemmen op jullie wensen en behoeften, vragen we de deelnemers aan deze themadag naar hun ervaringen. Vul hier de enquête in.
Tot volgend jaar!
Groeten, Daan en Kees
26 nov. 2019 02:00:00