Overijssel goed op weg met zonne-energie
De energieopbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de ligging van het dak (op het zuiden geeft het meeste rendement), de hellingshoek van het dak, zon, schaduw en in welk deel van Nederland de zonnepanelen liggen.
De zoninstraling is hoger in het westen dan in het oosten, waardoor de opbrengst daar hoger is. De daadwerkelijke opbrengst aan opgewekte energie uit zoninstallaties is weergegeven in figuur 2. De opgewekte hoeveelheid in Overijssel is toegenomen van 77 terajoule (TJ) in 2012 naar 1192 TJ in 2018.
Voor 2019 zijn nog niet alle energiedata voor Overijssel beschikbaar, maar voor de aansluitingen op bedrijven is al bekend dat in 2019 het vermogen aan zon-PV installaties 300 TJ extra aan hernieuwbare energie per jaar zal opleveren. Voor 2020 zitten er inmiddels veel projecten in de pijplijn en de inschatting is dat in 2023 ruim 3000 TJ aan elektriciteit wordt opgewekt. Hiermee wordt duidelijk dat Overijssel in 2023 ruim boven de doelstelling van 1900 TJ uitkomt.
Het grootste deel van de opgewekte elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit net is inmiddels op diverse plekken in Overijssel ‘vol’: op bepaalde hoogspanningsstations kan de netbeheerder geen teruglevering op een grootverbruikaansluiting meer honoreren. Dit is een aandachtspunt voor de toekomstige ontwikkeling van hernieuwbare elektriciteit. De netbeheerders werken aan oplossingen.
2 jul. 2020 02:00:00