Veelgestelde vragen over wat in coronatijd mag en kan in België/Duitsland?
Het verlenen van mantelzorg of het bezoeken van een familielid die terminaal ziek is geldt wel als een noodzakelijke reis.
Voor vertrek naar Duitsland
Als je voor een absoluut noodzakelijk reis naar Duitsland gaat, dien je je voor aankomst in Duitsland te registeren op www.einreiseanmeldung.de.
Vul het aanmeldingsformulier volledig in en neem het uitgeprint mee. Op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Duits) vind je alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen. Zorg ook dat je een COVID 19 testuitslag, niet ouder dan 48 uur, in je bezit hebt voordat je afreist.
Bij aankomst in Duitsland
• COVID 19 testuitslag
Vanaf 11 januari 2021 dien je bij aankomst in Duitsland een negatief COVID 19-testresultaat te kunnen overleggen. De uitslag heb je uitgeprint of digitaal uit Nederland bij je. Dit mag de uitslag van een PCR-Covid-19-test of een antigen-sneltest zijn, die niet eerder dan 48 uur voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Heb je geen testuitslag bij je? Dan moet je je in Duitsland binnen 48 uur laten testen. Een COVID-19 test kun je meestal meteen bij aankomst op treinstations en vliegvelden laten afnemen. Je kunt voor informatie over hoe te handelen ook altijd de lokale Duitse GGD (Gesundheitsamt) bellen. Zij kunnen je ook verplichten een test te laten afnemen. De testverplichting geldt voor alle leeftijden.
Let op: de verplichting een COVID 19-testuitslag te overleggen geldt niet voor mensen op doorreis door Duitsland zonder overnachting, bezoek van minder dan 24 uur uit Nederland, België of Luxemburg, grensarbeiders of -studenten, of dringende bezoeken aan Duitsland van minder dan 72 uur (zoals mantelzorg) en grensoverschrijdend personen- en warentransport.
• Quarantaine
Bij aankomst in Duitsland dien je tien dagen in quarantaine te gaan en verplicht contact op te nemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). Je kunt de quarantaineperiode verkorten door op de vijfde dag een coronatest te laten afnemen. Met een negatieve testuitslag mag je dan eerder uit de quarantaine. Ontwikkel je tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan ben je verplicht een tweede test te doen. Doe geen test en heb je na 10 dagen geen symptomen? Dan kun je de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.
• Uitzondering deelstaat Noordrijn-Westfalen
Vanaf 5 januari geldt daar voor alle inkomende reizigers uit een (ander) risicogebied, die daar de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, in beginsel een quarantaineplicht van 10 dagen. De quarantaine kan worden vermeden door een negatief testresultaat van niet ouder dan 48 uur oud voor aankomst te overleggen. Een snelle coronatest is voldoende. Bij aankomst kan ook binnen 24 uur een test worden afgenomen. Zonder testresultaat of na een positief testresultaat geldt de quarantaineplicht.
De quarantaine- en testverplichting geldt niet voor ‘klein grensverkeer’ met België, Luxemburg en Nederland, dat minder dan 24 uur in NRW óf minder dan 24 uur in een risicogebied is geweest. Mensen die een noodzakelijk reis naar Duitsland maken voor bezoek aan familie in de eerste graad, een levenspartner, zorg, transport, grenspendelaren om professionele of studieredenen zijn uitgezonderd voor een verblijf van maximaal 48 uur. Verblijf je langer dan 48 uur dan moet je je altijd vooraf registeren op www.einreiseanmeldung.de.
Bij terugkomst in Nederland
Als je reist vanuit een hoog-risicogebied moet je een negatieve COVID-19-testuitslag [niet ouder dan 72 uur voor vertrek] kunnen tonen, wanneer je naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus op meer dan 30 km van de grens. Reis je per vliegtuig of schip, dan dien je ook negatief sneltestresultaat, niet ouder dan 4 uur vóór het aan boord gaan, bij je te hebben (PCR- én sneltest verplichting).
23 jan. 2021 15:02:48