Website VRZW: Samen paraat bij overstromingen
Kern van de overeenkomst is dat VrZW een regionale reddingsgroep bestaande uit vier vaartuigen met bemanning beschikbaar stelt bij overstromingen en andere watercalamiteiten in heel Nederland.
Elke veiligheidsregio bepaalt zelf hoe zij haar regionale reddingsgroep formeert.
Dit kan in samenwerking met één of meer lokale reddingsbrigades, maar ook vanuit eigen brandweermateriaal en -mensen, of een combinatie daarvan. In Zaanstreek-Waterland bestaat de regionale reddingsgroep uit drie brandweerrode reddingsvaartuigen en één in de oranje kleur van Reddingsbrigade Nederland met bemensing van Reddingsbrigade Zaanstad (RBZ). Hiermee heeft Zaanstreek-Waterland een hybride samengestelde reddingsgroep.
De Nationale Reddingsvloot is niet nieuw; voorheen bestond deze uit 90 varende eenheden van Reddingsbrigade Nederland. Per 1 januari 2018 zijn de veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor het inrichten en in stand houden ervan. Nederland is ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s; 22 met een overstromingsrisico maakten afspraken over continuering van de Nationale Reddingsvloot. Elke veiligheidsregio levert een regionale reddingsgroep van vier vaartuigen. Dit leidt tot 88 varende eenheden die overal in Nederland kan worden ingezet bij watercrisis en overstromingen.
Om tussen de hulpdiensten goed te kunnen communiceren maakt de regionale reddingsgroep Zaanstreek-Waterland gebruik van C2000 communicatiemiddelen. VrZW stelt deze pagers en portofoons beschikbaar. Directeur Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Hilda Raasing en Voorzitter Reddingsbrigade Zaanstad, Abel Zwart ondertekenden hiertoe een convenant.
6 jul. 2020 02:00:00