Informatie coronavirus
Op deze pagina vindt u informatie over de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de regio Amstelveen.
De laatste informatie over het coronavirus vindt u op Rijksoverheid.nl.
Het landelijke informatienummer: (0800) 1351.
Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Dan kunt u zich gratis laten testen.
Online: op coronatest.nl kunt u met uw DigiD een afspraak inplannen.
Telefonisch: bel met (0800) 1202.
Dit telefoonnummer is elke dag bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur.
18 februari 2021
Vanaf maandag 1 maart 2021 tot en met zondag 14 maart 2021 staat de coronatestbus van de GGD op het parkeerterrein voor de Ben Goudsmithal aan de Sportlaan. Inwoners van Amstelveen met lichte klachten kunnen zich tussen 9.00 en 16.00 uur zonder afspraak, gratis en dichtbij huis laten testen op corona.
17 februari 2021
In afwachting van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep blijft de avondklok gelden. Iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, zo min mogelijk mensen te ontmoeten en je aan alle geldende maatregelen te houden. Dit doen we om zo snel mogelijk onze vrijheden terug te krijgen, op een veilige manier.
11 februari 2021
De coronavaccinatiecampagne is inmiddels in volle gang. Inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland kunnen hiervoor terecht bij de GGD Amsterdam. De eerste weken van de vaccinatiecampagne zijn met name gericht op het beschermen van de meest kwetsbare groepen. Daarom worden ouderen als eerste gevaccineerd.
Bestellen en afhalen bij uw favoriete winkel
11 februari 2021
Alle winkels mogen vanaf woensdag 11 februari 2021 weer open voor bestellen en afhalen. Dit betekent dat u van tevoren iets bestelt via internet of telefoon en het dan later ophaalt bij de winkel. De winkels gaan niet open, maar winkeliers hebben in de deuropening een afhaalloket. Om drukte te voorkomen, moet u zich houden aan het afgesproken tijdslot. Bij het afhalen komt u alleen. Tussen de bestelling en het afhalen zit minstens vier uur.
Verbod op delen Amsterdamse Bos ’s nachts is verlengd
10 februari 2021
Sinds 1 december 2020 geldt een verbod voor delen van het Amsterdamse Bos. Een aantal parkeerplaatsen is tussen 00.00 en 06.00 uur verboden terrein. Het verbod is bedoeld om illegale feesten en het risico op besmetting bij dit soort bijeenkomsten tegen te gaan. Het verbod is op 8 februari verlengd tot en met 8 april 2021.
Avondklok verlengd vanwege mogelijke nieuwe golf van besmettingen
8 februari 2021
De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.
5 februari 2021
Het doel van de lockdown is om het aantal ontmoetingen zo veel mogelijk te beperken. Zo blijven de besmettingen met het coronavirus onder controle. Ook als u wilt genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten. Onder de huidige regels mag u naar buiten met mensen van uw eigen huishouden, of in uw eentje met één iemand van buiten uw eigen huishouden. Dat betekent dat u sneeuwballen mag gooien met uw eigen huishouden, of mag gaan schaatsen met één vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen. Houd afstand van anderen en voorkom groepsvorming. Als het te druk wordt, ga dan weg.
Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt voortgezet
2 februari 2021
Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari 2021 weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.
Inwonersbrief van burgemeester Tjapko Poppens
29 januari 2021
Naar aanleiding van de avondklok en de onrust in steden heeft burgemeester Tjapko Poppens een brief aan alle inwoners van Amstelveen geschreven.
Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok
21 januari 2021
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer op 21 januari 2021 mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.
Forse uitbreiding steun- en herstelpakket
21 januari 2021
Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.
Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten
20 januari 2021
Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
Basisscholen en kinderopvang gaan niet eerder open
18 januari 2021
De basisscholen en de kinderopvanglocaties blijven dicht tot 8 februari 2021, behalve voor de noodopvang. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor het virus als bij de ‘oude’ variant. Daar is echter meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om basisscholen en kinderopvanglocaties eerder te openen. Contactmomenten tussen volwassenen moeten nog zoveel mogelijk worden voorkomen.
Nederland blijft tot ten minste 9 februari in lockdown
12 januari 2021
Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.
Vaccinaties zorgpersoneel in de RAI
30 december 2020
De GGD Amsterdam gaat vanaf 18 januari 2021 zorgpersoneel van de regio Amsterdam Amstelland vaccineren. Dat gebeurt in de RAI. Als eerste zijn de medewerkers van de verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg aan de beurt. Zorgmedewerkers krijgen via hun werkgever een uitnodiging.
22 december 2020
Het is zover. Na een lang en uitdagend jaar is op 21 december 2020 een mijlpaal bereikt. Een mijlpaal die ons dichter bij een leven zonder coronaregels brengt. Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is officieel goedgekeurd voor gebruik in Europa.
Dat is goed nieuws. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) keuren een vaccin alleen goed als de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid zijn aangetoond. En dat is dus nu voor dit vaccin een feit.
Lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan
14 december 2020
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december 2020 tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe.
Verbod delen Amsterdamse Bos in nachtelijke uren
9 december 2020
Sinds 1 december 2020 geldt opnieuw een verbod voor delen van het Amsterdamse Bos. Een aantal parkeerplaatsen is tussen 00.00 en 06.00 uur verboden terrein. Het verbod is bedoeld om illegale feesten en het risico op besmetting bij dit soort bijeenkomsten tegen te gaan.
Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen
8 december 2020
Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.
Podcast Uit het Hart van Amstelveen
4 december 2020
Het jaar 2020 staat in het teken van het coronavirus. De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. Achter de deuren van veel Amstelveners schuilen verhalen. Soms verdrietig, maar ook mooi of ingrijpend. Daarom gaat onze burgemeester Tjapko Poppens tweewekelijks in gesprek met verschillende inwoners van Amstelveen, vanuit diverse invalshoeken.
Ontheffing aanvragen op tijdelijke coronawet
3 december 2020
Wilt u een ontheffing aanvragen op de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, de coronawet? Dat is bij hoge uitzondering mogelijk voor bepaalde, individuele situaties. Vraag de ontheffing aan bij de gemeente.
Tijdelijke coronawet vanaf 1 december 2020
1 december 2020
De tijdelijke coronawet wordt 1 december van kracht. Deze tijdelijke wet maatregelen COVID-19 en regelingen vervangt de noodverordeningen. De voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland trekt de noodverordening van 18 november 2020 in op het moment dat de tijdelijke wet van kracht is.
Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020
27 november 2020
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december 2020 verplichten. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van € 95,-.
________________________
22 feb. 2021 02:00:00