Vermoed jij huiselijk geweld? | Gemeente Tubbergen
Je zorgen maken om een kind, volwassene of ouder is niet fijn.
Helemaal niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld. Maar juist jij kunt iets doen. Ook als je twijfelt. Kijk naar de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis Twente.
In elk gezin of relatie is er weleens sprake van ruzie. Dat is normaal. Maar wat als er klappen vallen, er dagen wordt gezwegen of je steeds uitgescholden wordt? Huiselijk geweld ontstaat uit een opstapeling van problemen en wordt gepleegd door een (ex-)partner, een familielid of een vriend. Dit kan lichamelijk, seksueel en emotioneel geweld zijn. Huiselijk geweld is het meest omvangrijkste geweldsprobleem in Nederland. De kans dat je te maken krijgt met onveiligheid in je eigen huiselijke omgeving, is groter dan dat je op straat geweld wordt aangedaan. Kinderen kunnen getuige zijn en pikken spanningen haarfijn op. Hier kunnen zij veel last van hebben en houden.
De onzekere tijd door corona maakt dat er nog meer stress kan ontstaan. Je zit elkaar de hele dag op de lip, kinderen kunnen hun energie niet kwijt, er ontstaan financiële problemen door verlies van inkomsten, je voelt je als mantelzorger overbelast en meer alcoholgebruik; het leidt allemaal tot een grotere kans op geweld, met name tegen vrouwen en kinderen. Je even onttrekken aan de situatie lukt bijna niet, want de gebruikelijke veilige plekken en uitlaatkleppen zoals werk, school, dagbesteding en sportclub worden gemist.
Huiselijk geweld gaat niet alleen over blauwe plekken en begint nooit met één klap, maar sluipt er langzaam op verschillende manieren in. De mensen die geweld gebruiken voelen zich machteloos en radeloos. Deze vorm van geweld kent vele gezichten en vormen. De gemene deler is vaak dat het onderbelicht en onzichtbaar blijft. Schaamte, angst, afhankelijkheid en loyaliteit spelen een belangrijke rol. Maar juist jij kunt iets doen! Kijk niet weg, let op de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag hulp. Geweld stopt niet vanzelf. Daar moeten we samen iets aan doen. Juist nu.
In actie komen kan best spannend zijn, maar weet dat je een belangrijke rol kunt spelen in iemands leven. Bedenk hoe je er kunt zijn voor anderen. Een klein gebaar voor de één, kan cruciaal zijn voor de ander. Bied elkaar hulp in de vorm van een luisterend oor aan de telefoon en/of stuur een berichtje via WhatsApp. Laat iemand indien mogelijk een kopje thee bij je drinken, ga even wandelen, of bel via FaceTime. Vraag de buren hoe het ermee is. Op deze wijze kun je al iemand helpen.
De volgende organisaties kunnen je helpen als je je als kind, ouder, familielid, buurt of professional zorgen maakt:
Signalen om op te letten
Op de site www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vind je waar je op kunt letten en wat je vervolgens kunt doen.
Kindertelefoon
Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een moeilijke situatie veel hebben aan steun van anderen. Daarom is het belangrijk dat je over je problemen praat. En dat je probeert een vriend of een klasgenoot te helpen als je denkt dat het slecht met hem gaat. Je kunt bellen of chatten met de Kindertelefoon. Het gratis nummer waar ze op te bereiken zijn is 0800-0432 of www.kindertelefoon.nl voor iedereen van 8 tot 18 jaar. Jongeren kunnen ook chatten via www.jouwggd.nl
Op de site van het Klokhuis kun je ook meer lezen over wat huiselijk geweld is, waarom het zo erg is en wat je kunt doen: kindermishandeling.hetklokhuis.nl.
Veilig Thuis Twente
Wanneer je je ernstig zorgen maakt en iets is niet helemaal pluis, helpt Veilig Thuis Twente met advies en hulp. Ze zijn er voor iedereen, jong en oud, die op de een of andere manier te maken heeft met geweld. Veilig Thuis Twente biedt ondersteuning, ook aan professionals.
Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 0800-2000. Bel bij direct gevaar altijd 112. Op veiligthuistwente.nl vind je meer informatie.
De gemeente werkt nauw samen met Veilig Thuis Twente om ervoor te zorgen dat hulp en advies zo goed mogelijk geregeld worden. De hulp is gratis. Het crisisteam van Veilig Thuis Twente geeft direct hulp als dat nodig is.
Gemeente Tubbergen
Misschien ben je al bekend bij het Team Ondersteuning en Zorg van de gemeente? Je kunt dan contact opnemen met jouw contactpersoon via 0546 628 000. Zij kunnen advies geven wat je het beste kunt doen.
Mocht je niet bekend zijn, maar je hebt wel een hulpvraag, dan kun mogelijk een vorm van jeugdhulp of ondersteuning uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (wmo) krijgen. Binnen de jeugdhulp en wmo wordt geprobeerd problemen zo snel mogelijk en dichtbij huis op te lossen op eigen kracht, of met hulp van vrienden, familie of buren. Als het nodig is, is er professionele hulp mogelijk.
Huisarts
Voor vragen over je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid kun je bellen met je eigen huisarts. Een huisarts kan je ook verwijzen naar een vorm van hulp. Zoals de praktijkondersteuner GGZ die bij hen werkzaam is voor volwassenen en kinderen. Deze biedt psychische ondersteuning bij klachten zoals depressie, angst, piekeren en slecht slapen. De praktijkondersteuner GGZ en huisarts kunnen je ook doorverwijzen naar een andere vorm van psychische hulpverlening indien nodig.
16 apr. 2020 02:00:00