Dienstverlening tijdens de coronacrisis | Rotterdam.nl
Dienstverlening tijdens de coronacrisis
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/dienstverlening-coronacrisis/
Rotterdam.nl gebruikt cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken.
Lees meer over deze cookies.

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Information available in English:
Rotterdam.nl/English
Tourist info available in English:
Rotterdam.info
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Information available in English:
Rotterdam.nl/English
Tourist info available in English:
Rotterdam.info
Dienstverlening tijdens de coronacrisis
Dienstverlening gemeente tijdens de coronacrisis
De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor de dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Op deze pagina vindt u alle wijzigingen bij elkaar.
We ontmoeten u zoveel mogelijk digitaal en telefonisch. Regel daarom uw zaken met ons via Rotterdam.nl of bel ons via telefoonnummer 14 010. Is dat voor u niet mogelijk en wilt u langskomen? Maakt u dan digitaal een afspraak via Mijn Loket of via ons telefoonnummer 14 010. Zo kunnen wij zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk in onze publiekslocaties zijn. Uiteraard hebben we daar ook de nodige maatregelen genomen om voldoende afstand te houden van elkaar.
Heeft u gezondheidsklachten, zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts? Stel dan uw bezoek uit. Kunt u niet naar uw afspraak? Annuleer uw afspraak via Mijn Loket of bel 14 010.
Kom zeker niet langs als u gezondheidsklachten hebt die kunnen duiden op besmetting met het virus. Maak zo veel mogelijk gebruik van onze digitale dienstverlening via de website.
Draag een mondkapje in de publiekslocaties van de gemeente
Landelijk geldt vanaf 1 oktober het dringende advies vanuit de Rijksoverheid om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels en musea.
Dit geldt ook voor de publiekslocaties van de gemeente Rotterdam. Lees meer in het nieuwsbericht:
Mondkapje in publiekslocaties gemeente
Zo veel mogelijk digitaal of bel 14 010
Om u en onze medewerkers zo veel mogelijk te beschermen kunt u alleen nog bij onze balies van burgerzaken in de stadswinkels langskomen als het echt noodzakelijk is, zoals bij het aanvragen van een paspoort of aangifte doen.
Voor producten van burgerzaken in de stadswinkels moet u nu altijd een afspraak maken. Veel producten kunt u digitaal vanuit huis regelen. Als dit niet lukt, neemt u dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 010.
Wij helpen u dan telefonisch. Lukt dat ook niet, dan kunt u uiteraard langskomen. Als u aan de balie langs komt, houdt u dan aan de richtlijnen.
Heeft u gezondheidsklachten, zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts? Stel dan uw bezoek uit. Kunt u niet naar uw afspraak? Annuleer uw afspraak via Mijn Loket of bel 14 010.
De openings- en sluitingstijden van de stadswinkels zijn vanaf 23 maart aangepast:
Openingstijden Vraagwijzers en locaties Werk en inkomen
Rotterdammers die de komende tijd op bezoek willen gaan bij een van de veertien VraagWijzers (voor dienstverlening op het gebied van zorg en welzijn) kunnen dat blijven doen. Alleen als dit echt nodig is. Vanaf maandag 23 maart kan dat op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, zonder afspraak.
Locaties Werk en inkomen: vanaf maandag 23 maart zijn de locaties open van 9.00 tot 17.00 uur (u kunt hier zonder afspraak terecht). De openingstijden van de publiekslocaties van Werk en inkomen zijn vanwege het coronavirus enigszins ingekort.
Het Jongerenloket blijft open, maar past de dienstverlening aan. Dit betekent dat de medewerkers van het Jongerenloket je zo veel mogelijk via telefoon, beeldgesprekken en per mail zullen spreken en helpen. Heb je gezondheidsklachten, zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts? Stel dan je bezoek uit.
Kijk op de pagina Jongerenloket welke situatie voor jou van toepassing is.
Gaan huisbezoeken door de gemeente door?
Personen met een urgente hulpvraag worden bezocht.
Heeft u acute financiële problemen? Mogelijk kan de gemeente u helpen.
Ik zit in geldnood en ik kan geen eten meer kopen
We zoeken graag samen met u naar een oplossing. U kunt hiervoor terecht bij de VraagWijzer.
Ik wil een bijstandsuitkering aanvragen of ontvang een bijstandsuitkering
U kunt bij ons terecht voor een bijstandsuitkering. Wij vragen u om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen. Is bellen of e-mailen niet mogelijk dan kunt u langskomen tussen 9.00 en 16.30 uur op locatie Centrum of IJsselmonde.
Als u ondernemer of zzp’er bent en u heeft door de coronacrisis geen geld voor uw levensonderhoud, dan kunt u de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) van de Rijksoverheid aanvragen. De gemeente Rotterdam voert deze regeling voor Rotterdam en meerdere regiogemeenten uit. U kunt in aanmerking komen voor tijdelijke inkomensondersteuning en/of een lening voor bedrijfskapitaal.
Meer informatie vindt u op de pagina Tozo. Bent u ondernemer en heeft u vragen? Kijk dan op de website Ondernemen010.nl.
Afval, grofvuil en kringloopwinkels
De gemeente blijft het afval ophalen, de milieuparken blijven open, de straten houden we schoon door te werken daar waar het nodig is en met kleinere teams. Het afhandelen van meldingen over afval rondom de containers en op straat kan langer duren. Stadsbeheer neemt beperkte preventieve maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bedankt voor ieders begrip en medewerking. Bekijk hieronder de wijzigingen.
Stadsbeheer blijft het afval ophalen en rijdt extra ritten.
Tips:
Help onze vuilnismannen en -vrouwen door het afval goed te scheiden, waardoor u gebruik maakt van de verschillende afvalcontainers. Gebruik de papier-, glas- en textielcontainers. Kartonnen dozen maakt u kleiner en plat zodat de papiercontainers minder snel vol raken.
Is de container vol? Wacht dan even tot die geleegd is of loop naar de volgende container.
Er is nog steeds veel grofvuil, omdat mensen opruimen nu ze meer thuis zijn. Momenteel kunt u het beste uw grofvuil naar een milieupark brengen. Bij de milieuparken zijn geen wachttijden meer. Lukt het niet uw grofvuil weg te brengen, dan kunt u het op laten halen. Let op: de wachttijd voor het ophalen van grofvuil is langer dan u van ons gewend bent.
Houd rekening met onderstaande maatregelen en tips:
De Rotterdamse milieuparken zijn alleen toegankelijk voor inwoners van Rotterdam. Hier wordt extra op gecontroleerd
Ook op de milieuparken houden we minimaal 1,5 meter van elkaar
Kom zoveel mogelijk alleen, behalve als u echt zware spullen heeft die u niet alleen kunt tillen
Huishoudelijk restafval (vuilniszakken) kunt u op het milieupark niet kwijt
Sorteer thuis vast uw afval. De belangrijkste afvalstromen zijn: hout, tuinafval, kunststof en puin (beton of stenen). Zo kunt u op het milieupark snel uw afval in de juiste containers gooien en wordt de wachttijd korter.
Stadsbeheer volgt de richtlijnen van het RIVM. Voor actueel nieuws en updates kunt u de website van het RIVM in de gaten houden.
Bij het betreden van het milieupark wordt om een identiteitsbewijs gevraagd (neemt u deze dus mee, zonder ID wordt u geen toegang verleend!). Aan de hand van uw BSN nummer controleren wij uw postcode. Wij waarborgen hierbij uiteraard uw privacy, uw gegevens worden niet opgeslagen en bewaard.
Met uw kringloopgoederen kunt terecht bij de drie kringloopwinkels in Rotterdam:: Mariniersweg 255 (Rotterdam-Centrum), Wolphaertsbocht 246 (Charlois) en Middenbaan 218 (Hoogvliet).
De openingstijden van de drie kringloopwinkels zijn aangepast. Kijk op de pagina Kringloopwinkel bij locaties voor de openingstijden per winkel.
Oud textiel kan gewoon nog in de speciale textielcontainers gegooid worden. De containers worden geleegd, het textiel wordt nog steeds gesorteerd en verwerkt.
Bruiloften, begrafenissen en crematies
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft ook effect op huwelijken en uitvaarten.
Het Stadhuis blijft als huwelijkslocatie open. Geplande huwelijken gaan door. Wel zijn er maatregelen van kracht voor uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers.
Er mogen gelukkig weer gasten aanwezig zijn bij de huwelijksceremonies in het stadhuis en op de externe locaties. Vanwege de grootte van de trouwkamers in het stadhuis kan het aantal personen verschillen per huwelijk. Bekijk het schema.
Het is niet meer mogelijk om gebruik te maken van stadsgetuigen bij uw huwelijk. Dat betekent dat u zelf uw getuigen kiest en meeneemt.
Verzetten of wijzigen van uw huwelijk
We begrijpen dat uw huwelijk er door deze maatregelen heel anders uit kan zien dan u voor ogen had. Om u en onze medewerkers te beschermen moeten wij helaas deze maatregelen nemen. Wilt u daarom de datum van uw huwelijk verzetten of wilt u uw huwelijk annuleren? Stuur dan een e-mail naar kcc2@rotterdam.nl. Vermeld in uw mail duidelijk de namen van u en uw aanstaande en de oorspronkelijke datum van uw huwelijk. Voeg ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe aan de mail. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.
Kijk voor meer informatie op de pagina Uitvaart
Al deze maatregelen hebben ook effect op andere plekken en gelegenheden waar normaal gesproken veel mensen bij elkaar komen.
Bekijk de actuele informatie op de webpagina over markten
Vergaderingen gemeenteraad, gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités
Er waren een aantal weken geen gemeenteraadsvergaderingen en commissievergaderingen. Op woensdag 8 april en donderdag 9 april gaan de commissievergaderingen weer van start. De eerste gemeenteraadsvergadering is weer op donderdag 23 april. Alle vergaderingen vinden op afstand plaats (dus digitaal) en worden op het raadsinformatiesysteem uitgezonden.
Vergaderingen van gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomité worden uitgesteld tot en met 19 mei. Dit om het ‘verplichte’ sociale contact te minimaliseren en het risico tot besmetting voor eventuele risicogroepen te verminderen. Wij vragen daarvoor uw begrip.
Te lang gestalde fietsen in de fietsenstallingen
Bekijk de actuele informatie op de webpagina over (brom-/snor)fietsen stallen
Camping / recreatieoord Hoek van Holland
©Gemeente Rotterdam
2 nov. 2020 09:02:20