College: ‘Trots op de veerkracht die iedereen toont’
College: ‘Trots op de veerkracht die iedereen toont’
Het coronavirus houdt iedereen in zijn greep.
Inwoners en ondernemers van Uithoorn, De Kwakel en de rest van het land hebben te maken met strenge regels die niet makkelijk zijn.
Om alles zo goed als mogelijk in goede banen te leiden hebben burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, Hans Bouma en Ria Zijlstra korte lijnen met lokale zorginstellingen, scholen en ondernemers. Zij zijn blij te zien dat door een nauwe onderlinge samenwerking met alle betrokkenen alles, tot nog toe, goed verloopt.
,,Heel veel mensen werken keihard in deze crisistijd. Uithoornaars en Kwakelaars zetten de schouders eronder. Heel mooi om te zien,” aldus burgemeester Pieter Heiliegers. Vervolgt: ,,Afgelopen weekend heb ik een rondje door de dorpen gelopen. Bijna iedereen houdt zich aan die anderhalve meter afstand. Ik ben daar dankbaar voor. Want het is niet makkelijk. We zijn mensen en hebben behoefte aan sociaal contact. Het is voorjaar, we willen lekker naar buiten, samen wandelen, samen een gesprekje aangaan. Maar dat gaat nu niet zo makkelijk. Dat is de realiteit van nu, hoe onwerkelijk ook. Houd vol. Vermijd drukke plekken en houd die anderhalve meter in acht. Alleen op deze manier kunnen we tegen dit virus vechten. Ik beloof u dat wij achter de schermen ook hard werken om de crisis zo goed als mogelijk te bestrijden. Zowel vanuit Uithoorn als Amsterdam waar alle regio-burgemeester geregeld samen komen voor crisisoverleg.”
Wethouder Ria Zijlstra (Onderwijs en sociaal domein) telefoneert op regelmatige basis met de scholen, opvang en de zorginstellingen om te vragen of alles goed loopt en welke hulp er nodig is. Zijlstra: ,,Alle vormen van dagbesteding zijn noodgedwongen gestopt. Ook worden inwoners in zorg niet meer thuis bezocht, tenzij er geen andere oplossing is. Dat betekent dat ouderen en mensen met een beperking thuis zitten of in de woonvoorziening. En dat mensen via digitale middelen begeleid moeten worden. Dat is anders dan ze gewend zijn en voor velen is dit uiteraard moeilijk.
Voor de mantelzorgers is dit ook een extra belasting. Alle zorgorganisaties houden contact met hun cliënten om te horen hoe het gaat en om hen zo goed mogelijk te begeleiden. Zorgorganisaties die nu minder werk hebben, zoals het Wmo-vervoer en de thuiszorgorganisaties bieden nieuwe vormen van hulp aan, zoals het regelmatig opbellen van mensen en boodschappen halen als daar behoefte aan is. Daar zijn wij heel blij mee.”
Wat verder heel mooi is, zo laat Zijlstra weten, is dat veel inwoners klaar staan om mensen die aan huis gekluisterd zijn te helpen. De gemeente heeft aan Uithoorn voor Elkaar gevraagd om vraag en aanbod te coördineren. Dat is direct opgepakt. Zijlstra: ,,Ze hebben een meldpunt gecreëerd waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Mensen die hier meer over willen weten kunnen op de website kijken uithoornvoorelkaar.nu/corona-hulp. Uithoorn voor Elkaar is de komende tijd ook iedere werkdag van 9 tot 17 uur telefonisch bereikbaar voor vragen: 0297-303044.”
Ondernemers in verschillende sectoren, worden zwaar getroffen. De regering heeft een steunpakket voor mkb-ondernemers, zzp’ers en grootbedrijven aangekondigd. Maar de gemeente Uithoorn heeft ook zelf een aantal gemeentelijke regelingen aangekondigd. Wethouder Jan Hazen (Economie) vertelt: ,,We hebben een ‘Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers’ en uitstel- en betalingsregelingen van gemeentelijke belastingen. Alle informatie over de regelingen en de aanvraagprocedures zijn te vinden op onze gemeentelijke website, met daarbij ook vermeld waar je terecht kan.
Daarnaast hebben we een apart e-mailadres voor ondernemers en ZZP’ers aangemaakt: ondernemersloket@uithoorn.nl. Daar kunnen ondernemers hun vragen stellen en wordt er dan zo snel als mogelijk contact met hen opgenomen. Omdat de telefoonlijnen druk bezet zijn, raad ik ondernemers ook aan om daar zoveel mogelijk gebruik van te maken.” Verder probeert Hazen zicht te houden op de actuele stand van zaken door telefonisch contact te hebben met een aantal ondernemers en voorzitters van de lokale ondernemingsverenigingen.
Wethouder Hans Bouma: ,,Het zijn bijzondere en rare tijden. Binnen blijven is de norm en dat heeft effect op ons dagelijkse bezigheden. Daarnaast gaan er ook een heleboel zaken gewoon door. De gemeente is ontzettend trots op haar inwoners en hoe zij zich door deze crisis heen slaan. Maar we zijn ook trots op de medewerkers. Bijvoorbeeld op de mensen die ervoor zorgen dat de afvalinzameling nog goed loopt. Het ophalen van het afval is cruciaal voor de gezondheid van inwoners.” Bouma ziet wel dat er problemen ontstaan op het scheidingsdepot: ,,Er is er minder afval van horeca, bedrijven, scholen, sport, maar de thuisblijvers veroorzaken meer afval.
Daarom willen we inwoners er op wijzen om de coronamaatregelen op te volgen op het scheidingsdepot. Om er voor te zorgen dat het niet te druk wordt op het scheidingsdepot is de toegang beperkt. U heeft het misschien ook al gemerkt in de supermarkt, daar is men druk bezig om klanten goed op afstand van elkaar te houden. Daarnaast zorgt men ervoor dat het niet te druk wordt in de winkel. Dit willen we ook creëren op het scheidingsdepot, dus laten we maximaal 7 auto’s toe op het depot. Via de slagboom wordt dit geregeld.”
Het college van burgemeester en wethouders wil tot slot iedereen heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd. ,,We zijn trots op de veerkracht die iedereen toont. Maar helaas is de crisis nog niet voorbij en moeten we volhouden. Zorg goed voor jezelf én elkaar.”
1 apr. 2020 02:00:00