Zorg en Ondersteuning
Heeft u ondersteuning, zorg of hulp nodig en kunt u die niet krijgen van familie, buren, vrienden of vrijwilligers? Dan kunnen wij u misschien helpen.
Dit is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Als u het lastig vindt om zelf gemeentelijke voorzieningen aan te vragen mag u een "cliëntondersteuner" inschakelen. Deze geeft u informatie en advies en regelt praktische zaken voor u bij de gemeente of andere instanties.
Op de website van het CAK leest u alle informatie en voorwaarden.
Alle zorgaanbieders die een contract met de gemeente hebben Als ondernemer kunt u zich aanmelden voor de lijst.
Zorgt u al lang onbetaald voor uw partner, een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege een langdurige ziekte, een beperking of hoge leeftijd? Dan bent u mantelzorger. De zorg kan soms teveel worden. De gemeente kan u dan helpen.
Als u niet meer lang kunt staan of lopen kunt u gratis een rolstoel lenen. Ook als u niet echt rolstoelgebonden bent. Een middagje winkelen, een wandeling of een familiebezoek wordt dan wat gemakkelijker.
Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)
Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan in het WMO-adviescentrum. Bij het WMO-adviescentrum kunt u zowel op inloop als op afspraak terecht. De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.
In de hele gemeente vindt u parkeerplaatsen voor gehandicapten. U mag daar parkeren als u een gehandicaptenparkeerkaart heeft. U kunt ook een gehandicaptenparkeerplaats vlakbij uw huis aanvragen.
Met de BeneFitspas Sittard-Geleen krijgt u korting bij ruim 200 bedrijven. U kunt gebruik maken van de BeneFitspas als u een bijstandsuitkering heeft of een inkomen op bijstandsniveau.
De gemeente is verantwoordelijk voor de Jeugdwet, Participatiewet en Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Voor het beleid en de uitvoering van deze wetten werken we samen met drie cliëntenraden.
19 okt. 2020 02:00:00