Landelijke maatregelen en vaccinatie | Gemeente Dinkelland
Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken.
Hier vindt u een overzicht van de actuele coronamaatregelen.
Bekijk hier de wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 in verband met een verzwaring van de maatregelen.
In Nederland krijgt iedereen van 18 jaar en ouder een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Een vaccinatie beschermt jezelf, maar uiteindelijk ook jouw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Als het grootste deel van de mensen immuun is tegen corona, zijn er minder coronamaatregelen nodig. Begin januari is er gestart met het geven van coronavaccinaties aan zorgmedewerkers.
De Rijksoverheid gaat over de planning welke doelgroep wanneer gevaccineerd wordt. Deze planning kan wijzigen, afhankelijk van onder andere goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. U hoort vanzelf wanneer u aan de beurt bent om zich te laten vaccineren. U krijgt dan een persoonlijke uitnodiging. Hierin staat ook waar u de vaccinatie krijgt. Dat kan op een GGD-locatie zijn, bij je huisarts of in een verpleeghuis in de buurt.
Heeft u vragen over de coronavaccinatie? Kijk dan op de website van Rijksoverheid: coronavaccinatie.nl.
U vindt ook veel informatie op de website van de GGD, bijvoorbeeld waar in Twente de vaccinatielocaties zijn: ggdtwente.nl.
Controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de volgende basisregels houdt: Hygiëneregels, regels om afstand te houden en regels voor het vermijden van drukte. Voor iedereen in Nederland geldt:
blijf bij klachten thuis en laat u testen;
houd 1,5 meter afstand van anderen;
was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog;
vermijd drukte:
werk zoveel mogelijk thuis;
ga weg als het druk is;
reis zoveel mogelijk buiten de spits
In thuisquarantaine door corona (thuisblijven)
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als iemand in uw omgeving corona heeft. Lees hier meer over thuisquarantaine.
Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 vervangt noodverordeningen
Sinds dinsdag 1 december 2020 zijn de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 en de bijbehorende ministeriele regelingen. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer en het lokale bestuur meer betrokkenheid. Deze wet en de regelingen vervangen de noodverordeningen. De minister van VWS kan, indien nodig, de maatregelen wijzigen via een nieuwe regeling. Dit wordt altijd aangekondigd via de bekende persconferentie van de minister-president en minister de Jonge.
Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen
De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het corona-virus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.
Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.
1 dec. 2020 02:00:00