Veelgestelde vragen Ondernemers | Gemeente Deventer
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken.
Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).
Coronavirus DeventerVeelgestelde vragen Ondernemers
De overheid heeft diverse wijzigingen doorgevoerd, om de maatregelen rondom corona voor ondernemers zoveel mogelijk te verlichten.
U kunt een betalingsregeling aanvragen voor gemeentelijke heffingen en belastingen;
Het kabinet heeft de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen. Hiermee kunnen werkgevers, die als gevolg van het coronavirus een omzetverlies van tenminste 20% hebben, werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen;
Er is landelijke hulp. MKB Nederland, Kamer van Koophandel en VNO-NCW hebben samen een loket geopend voor ondernemers met vragen. U kunt bellen naar 0800 - 2117 (werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). U bereikt het loket ook online;
Horecaondernemers kunnen met vragen terecht bij Koninklijke Horeca Nederland. Kijk op www.khn.nl/corona of bel de KHN advieslijn: 0348 - 48 94 89;
Een veilig idee: team Toezicht let extra op in de binnenstad, zeker nu er minder publiek is en meer winkels en horecapanden gesloten zijn.
Wat is het Corona Initiatief Fonds?
Het Corona Initiatief Fonds is een speciaal fonds voor plannen en activiteiten die bijdragen aan de gastvrijheid, aantrekkelijkheid of veerkracht van stad, dorp of buitengebied. Met een totaalbedrag van 2 ton kunnen ondernemers, verenigingen en andere organisaties een plan of activiteit indienen bij de gemeente. Dit kan tot en met 25 oktober 2020. Naar informatie over het Corona Initiatief Fonds
Waar vind ik de nieuwsbrief voor ondernemers?
De partners in de stad en de gemeente hebben een gezamenlijke nieuwsbrief gemaakt voor ondernemers. Deze wordt verspreid via ondernemersverenigingen. Hierin staan lokale initiatieven en landelijke informatie vermeld in verband met het coronavirus.
Is er landelijke hulp voor ondernemers?
MKB Nederland, Kamer van Koophandel en VNO-NCW hebben samen een loket geopend voor ondernemers met vragen. U komt hiermee in contact via telefoonnummer 0800 - 2117 (bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). U bereikt het loket ook online.
Bij dit telefonisch loket zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.
Horecaondernemers kunnen ook terecht bij Koninklijke Horeca Nederland. Kijk op www.khn.nl/corona of bel de KHN advieslijn: 0348 - 48 94 89.
Wat zijn nuttige websites voor ondernemers?
Is er een website voor ondernemers met tips en initiatieven in Deventer?
Deventer organisaties hebben de handen ineen geslagen om ondernemend Deventer zo goed mogelijk te informeren. Dat doen zij via de website ondernemersdeventercorona.nl. U vindt hier tips en initiatieven.
Kan ik tijdelijke financiële ondersteuning krijgen van de overheid?
Kan ik financiële ondersteuning krijgen voor het digitaliseren van mijn dienstverlening?
De provincie Overijssel biedt een Digitaliseringsvoucher voor Overijsselse maatschappelijke en culturele ondernemingen en mkb’ers. Met deze voucher kun je een in Overijssel gevestigd bedrijf inschakelen voor het digitaliseren van producten en processen en het digitaal bereiken van je klanten of leden, zoals:
het ontwikkelen van online inschrijfmodules voor sportlessen;
het online boeken van vergaderruimtes in het buurthuis;
het aanbieden van een concert met een livestream;
het opstellen van een digitale marketingstrategie;
het updaten van je webshop.
De provincie verstrekt vouchers van maximaal 2.500 euro voor digitale dienstverlening en maximaal 10.000 euro voor digitalisering van producten en processen. Er is sprake van cofinanciering; de voucher kan worden ingezet voor maximaal de helft van de kosten.
Wordt de kostendelersnorm toegepast bij de uitkering Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?
Nee, de norm is die van een alleenstaande of van een gezin.
Ik leid door de coronacrisis omzetverlies. Kan ik een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van mijn werknemers?
Het kabinet heeft de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen.
De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers, die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies (tenminste 20%). Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Hoe kan ik als zorgaanbieder mijn werk blijven doen als mijn bedrijf financieel in de knel komt?
Dit zijn onzekere tijden, zeker voor de zorgaanbieders en hun cliënten, kwetsbare inwoners, volwassenen en jeugdigen. Op dit moment is weinig zeker, behalve dat de gemeente Deventer wil dat cliënten zo goed mogelijk ondersteund blijven en dat zorgondernemers niet omvallen als gevolg van deze crisis.
Ook als fysiek contact niet meer mogelijk is, zijn er veel andere manieren om de zorg door te laten gaan. We zien dat daar heel creatief gebruik van wordt gemaakt.
Al die contacten, hoe lang of kort ook, kunnen geregistreerd en gedeclareerd worden. Wij gaan flexibel om met die declaraties. Daarnaast kunnen zorgaanbieders gebruik maken van de landelijke regelingen en uitstel van belastingen.
Komt er een compensatieregeling(en) voor gemeenten?
De Vereniging Sport en Gemeenten en de VNG onderzoeken hoe gemeenten te compenseren voor de inkomstenderving van bijvoorbeeld huurinkomsten, zwembaden, sportbedrijven. Een brede compensatieregeling wordt onderzocht, in samenwerking met Binnenlandse Zaken, eventueel in combinatie met cultuur en welzijn.
15 okt. 2020 15:33:05