Lelystad doet mee met landelijke campagne ‘AAN in het donker’
Lelystad doet mee met landelijke campagne ‘AAN in het donker’
Geplaatst: 4-11-2020
In deze tijd van het jaar als de dagen korter worden, is zorgen voor zichtbaarheid in het verkeer nog belangrijker.
Daarom sluit de gemeente Lelystad ook dit jaar aan bij de landelijke campagne van de Rijksoverheid en Veilig Verkeer Nederland. Om zoveel mogelijk fietsers te motiveren te zorgen voor goed werkende fietsverlichting. Met de campagne ‘AAN in het donker’ worden de komende periode ook Lelystedelingen aangesproken op hun verantwoordelijkheid in het verkeer.

Door de coronacrisis houdt de gemeente Lelystad samen met Veilig Verkeer Nederland afdeling Lelystad, dit jaar geen verlichtingsacties bij de Lelystadse scholen. Wethouder Luc Baaten van verkeer en vervoer zet daarom extra in op communicatie. Om zo de boodschap van de campagne op allerlei manieren onder de aandacht te brengen. "Iedereen weet dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden. Maar in de stad komen we nog dagelijks fietsers tegen zonder goede verlichting. Dat maakt het risico op aanrijdingen en letsel groter. Een lampje dat het doet, kan het verschil maken. En zo veel geld en vooral leed besparen," aldus wethouder Baaten.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de campagne ‘AAN in het donker’ ontwikkeld. De gemeente Lelystad, maar ook maatschappelijke organisaties, scholen en sportclubs kunnen daarvan gebruik maken. De gemeente Lelystad doet dat onder andere op social media, website, krant en in de openbare ruimte met bijvoorbeeld borden langs de weg.
Veilig Verkeer Nederland ondersteunt de campagne ‘AAN in het donker’ ook. Zij bieden handige how-to-video's om de verlichting gemakkelijk zelf te repareren. Dit is belangrijk omdat er nergens ter wereld zoveel gefietst wordt als in Nederland. Je zou daarom zeggen dat het repareren van een kapotte koplamp iets is dat wij binnen een handomdraai doen. Toch blijkt uit recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder 700 mensen van 18 jaar en ouder dat vier op de tien fietsers met kapotte fietsverlichting (37%) de reparatie niet zelf doet, maar dit door iemand anders laat doen. Deze afhankelijkheid zorgt voor uitstelgedrag, onnodige ongelukken en onnodige kosten.
Wil je meer weten over fietsverlichting? Of wat de regels zijn voor fietsverlichting? Kijk dan op de website van Veilig Verkeer Nederland.
25 mrt. 2020 16:06:28