Veldwerker ziet hoe Utrechtse natuur zich ontwikkelt
Het veldwerk is voor hem dit jaar anders dan anders vanwege corona.
“Omdat ik 1,5 meter afstand moet houden, meld ik mij niet eerst bij de eigenaar van een stuk land waar ik mijn onderzoek ga doen. We bellen vooraf en we sturen een brief om de eigenaar te informeren. Verder lijdt mijn werk er niet onder.”
De provincie inventariseert sinds 1975 de natuur omdat zij wil weten hoe de natuurwaarden in het buitengebied zich ontwikkelen. Met de inventarisatie van de flora en fauna eens per tien jaar, ontstaat een beeld van die ontwikkelingen. De provincie heeft betrouwbare actuele natuurinformatie nodig voor haar beleid. Of het nu gaat om het maken van de omgevingsvisie, het natuurbeheerplan, inrichtingsplannen, het beoordelen van bestemmingsplannen of het verlenen van vergunningen of ontheffingen, telkens maakt de provincie een afweging over de vele belangen in het landelijk gebied.
De gegevens gebruikt de provincie voor diverse doeleinden. Voor haar natuur- en landbouwbeleid, om vragen over ruimtelijke ordening en natuurwetgeving te kunnen beantwoorden en voor een rapportage natuur waarin de stand van de biodiversiteit naar voren te brengen. Uit de laatste rapportage, uit 2017, bleek dat het niet goed gaat met de biodiversiteit in het landelijk gebied. De provincie blijft veldonderzoek doen om de trend van het aantal soorten te kunnen volgen.
Met de informatie verkregen bij de inventarisatie, kan de provincie de belangen van de natuur betrouwbaarder meewegen. Met de inventarisatie brengt de provincie in kaart welke beschermde, bedreigde en voor de natuurkwaliteit indicatieve planten en dieren er in het gebied voorkomen. Gekeken wordt naar soorten planten, zoogdieren, reptielen, amfibieën, vissen, dagvlinders, libellen, sprinkhanen, krekels en bosmieren. De meeste aandacht gaat uit naar sloten en slootkanten, wegbermen, poelen, houtwallen en kleine bosjes.
2 jul. 2020 13:04:40