Informatie ondernemers
Heb je als ondernemer vragen?
Ook voor jou als ondernemer kan het virus gevolgen hebben.
Uiteraard is gezondheid het allerbelangrijkste, maar financiële zorgen kunnen ook funest zijn. Vanuit de overheid zijn er verschillende regelingen en steunmaatregelen waarmee je geholpen wordt.
Hulp voor ondernemers
Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen.
Op www.kempenplus.com/ondersteuning-ondernemers vind je meer informatie over al deze regelingen. Deze regelingen worden regelmatig bijgewerkt, dus het loont de moeite om hier geregeld te kijken. Voor vragen en meer informatie kun je mailen naar bbz@kempenplus.com
Brainport Eindhoven heeft op hun website ook informatie bij elkaar gezet voor ondernemers in onze regio. Op de website van de Rijksoverheid vind je de veelgestelde vragen speciaal voor werkgevers en ondernemers, over het coronavirus.
Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel 0800-2117 of via www.kvk.nl/coronaloket
Tussenpersoon Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) niet nodig!
Let op: Op dit moment zijn er bedrijven actief die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze hulp is doorgaans niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen. Je hoeft als ondernemer ook geen extra kosten te maken. Op www.kempenplus.com/ondersteuning-ondernemers vind je meer informatie.
Uitstel betaling van gemeentelijke belastingen voor ondernemers, ZZP’ers en maatschappelijke organisaties
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Rijksoverheid maatregelen moeten treffen die (grote) gevolgen kunnen hebben voor ondernemers. De Rijksoverheid heeft inmiddels steunmaatregelen voor ondernemers afgekondigd. Om ondernemers in deze moeilijke tijden tegemoet te komen heeft de gemeente Eersel aanvullende maatregelen genomen.
Uitstel betaling gemeentelijke belastingen
Voor de belastingaanslagen die in 2020 zijn opgelegd en binnen zes weken betaald moeten zijn, kan een aangepaste betaaltermijn of uitstel worden aangevraagd. Ondernemers, ZZP’ers en maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen om de gemeentelijke belastingen later te betalen. De medio maart ingevoerde uitstelregeling voor de betaling van gemeentelijke belastingen, wordt voortgezet in een betalingsregeling op maat tot 1 december 2020. Deze regeling is bedoeld voor iedereen die in financiële problemen is geraakt of dreigt te komen door de Coronamaatregelen. Als uw financiële positie niet wordt beïnvloed door de Corona-omstandigheden is deze regeling niet voor u bedoeld. Het blijft altijd mogelijk om de betaling via automatische incasso in (de nog resterende) maandelijkse termijnen te voldoen. Een machtiging tot automatische incasso kan worden aangevraagd via onze website.
Hoe vraagt u uitstel van betaling aan?
Stuur een e-mail naar de gemeente naar e-mailadres financien@eersel.nl. In de mail vraagt u om een aangepaste betaaltermijn of uitstel van betaling.
U kunt uw verzoek ook per brief versturen naar:
Gemeente Eersel
Nadat uw verzoek is ontvangen, krijgt u hiervan bericht waarin het uitstel wordt bevestigd.
Inning eerder opgelegde aanslagen
De invordering voor de belastingaanslagen waarvoor geen uitstel is aangevraagd, of die al langer geleden betaald moesten zijn, waren voorlopig opgeschort. Echter de daarbij behorende betaaldata zijn inmiddels verstreken. Dit betekent dat bij het ontbreken van een betaling de invordering weer gaat worden hervat.
Tegemoetkoming leges evenementenvergunning en verruiming sluitingsuur
Door de aangescherpte coronamaatregelen voor evenementen en voor horecabedrijven zijn diverse organisatoren en verenigingen in onze gemeente genoodzaakt om evenementen te annuleren. Verruiming van het sluitingsuur is ook niet meer aan de orde vanwege de sluiting van de horeca. Omdat organisatoren en horecabedrijven gedwongen worden om hun evenement te annuleren of horecabedrijf te sluiten, verklaren we de leges voor de evenementenvergunning niet-inbaar we verrekenen ze wanneer een evenement later alsnog doorgaat.
Tegemoetkoming precariobelasting
Op basis van onze verordening precariobelasting, geldt er geen belastingplicht wanneer er geen feitelijk gebruik gemaakt wordt van de gemeentegrond. Aangezien de horeca in Eersel op dit moment verplicht gesloten is, wordt er geen gebruik gemaakt van de terrassen van deze horecagelegenheden. Er wordt dus ook geen gebruik gemaakt van gemeentegrond en dus is er geen belastingplicht voor de precariobelasting.
Het college heeft besloten om voor het jaar 2020 geen precariobelasting op te leggen voor het gebruik van gemeentegrond voor (extra) terrasruimte bij horecabedrijven. Ook wordt aan vergunninghouders voor een standplaats in 2020 geen precariobelasting opgelegd.
Ondernemen tijdens de Corona-crisis
Het zijn voor veel ondernemers uitdagende tijden en de minimale versoepeling van de maatregelen rondom het Corona virus maken dat het einde nog niet echt in zicht is. We deelden al diverse artikelen over financiële regelingen op de gemeentelijke website en social media. De uitvoering daarvan is in handen van het ondernemersloket van KempenPlus www.kempenplus.com.
Corona-Overbruggingsregeling (COL)
Vanaf 29 april 2020 kunnen startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers een aanvraag doen voor een Corona-OverbruggingsLening (COL). De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) verstrekken deze overbruggingsleningen op verzoek van het kabinet onder gunstige condities. De bedragen van de leningen variëren tussen de €50.000,- en €2 miljoen. Meer informatie over criteria en aanvraagprocedure vind je op www.rom-nederland.nl/corona-overbruggingslening.
Wethouder Léon Kox, met economie in zijn portefeuille, de overige collegeleden en de gemeentelijke accountmanager bedrijven zijn begaan met het lot van de Eerselse ondernemers, Daarom doen zij er alles aan om hulp te bieden, waarbij de landelijke en regionale richtlijnen worden gerespecteerd. De belangen van goed functionerende Eerselse ondernemingen wordt onderschreven. Door samen te werken, door zowel ondernemers, inwoners als de gemeente, kunnen we de Corona-crisis overwinnen. Of het nu gaat over de horeca, de recreatiebranche, de winkeliers of andere ondernemers. De vereiste “1.5 m-afstand” en het aantrekken van klanten, is daarbij vaak moeilijk te realiseren. Maar we weten dat veel ondernemers daar, voor zover mogelijk, creatief mee om gaan. Het kost alleen veel tijd en inzet.
Koop Lokaal
Stichting Promotie Eersel (SPE) heeft de lokale campagne “koop lokaal” opgezet. Daarbij worden de inwoners opgeroepen om bij lokale winkeliers te kopen. SPE heeft zich hierbij ook aangesloten bij eenzelfde regionale campagne van Brainport Development. Hoe meer mensen bereikt worden, hoe beter. De gemeente Eersel ondersteunt deze campagne van harte.
Ben je als ondernemer geïnteresseerd in de nieuwsbrieven van SPE en is jouw e-mail adres nog niet bij SPE bekend? Stuur dan een mailtje naar de secretaris van SPE, de heer Hermans, lpmhermans@gmail.com. Zij plaatsen jou dan op de mailinglist van SPE.
We moeten het samen doen en dat geldt voor elk kerkdorp van onze gemeente. Wij wensen alle ondernemers het allerbeste toe.
Meer informatie
Voor nadere informatie over de Corona-maatregelen en -voorzieningen verwijzen wij naar www.eersel.nl/corona, Ook kun je contact opnemen met de gemeentelijke accountmanager bedrijven, Hans van Asten, bereikbaar onder telefoonnummer (0497)531300 of via het mailadres h.vanasten@eersel.nl.
8 okt. 2020 12:24:38