Droogmakerij De Beemster | Gemeente Beemster
De gemeente Beemster neemt met haar bijna 9000 inwoners en ruim 7.200 hectare grond een bijzondere plaats in.
Al meer dan 400 jaar kan het gebied zich sociaal-economisch gezien staande houden. Onder haar inwoners is de sociale verbondenheid groot, de onderlinge maatschappelijke verbanden zijn stevig. De Beemster heeft een eigen en sterk imago als monument op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO.
Het werelderfgoedpredikaat is een kwaliteitscertificaat. Het is de feitelijke bevestiging dat Beemster als woon- en werkgemeenschap en uniek cultuurlandschap een eigen identiteit bezit waarin nut, noodzaak en schoonheid zich moeiteloos verenigen.
De Beemster was het eerste grootschalige landschapsproject in de wereld waarin het principe van de Gulden Snede van Da Vinci (de Man van Vetruvius) volledig werd toegepast. Deze is nu nog steeds terug te vinden in De Beemster. Het grondgebied van de gemeente Beemster omvat het gehele cultuurlandschap van werelderfgoed droogmakerij De Beemster. Daarin liggen het centrumdorp Middenbeemster en de woonkernen Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster. Verder is er een aantal buurtschappen (dit zijn historisch niet echt tot ontwikkeling gekomen dorpen) zoals de Klaterbuurt, Halfweg, De Blikken Schel. De Beemster in de 21ste eeuw is een eigentijdse, agrarische gemeente die haar ontstaansgeschiedenis en haar status als bijzondere droogmakerij met zijn stolpboerderijen en historische kernen koestert.
Droogmakerij De Beemster onderscheidt zich van andere droogmakerijen elders op de wereld door de originele aanwezigheid en zichtbaarheid van het in 1612 (het jaar van de droogmaking van het Bamestrameer) toegepaste verkavelingspatroon. Dat patroon bestaat uit een raster van vierkanten. Volgens de klassieke opvattingen is dat een volledig harmonieus geheel, een symmetrie die in de Gouden Eeuw als de absolute perfectie gold en strookte met de renaissancistische opvattingen over landschapinrichting.
Vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap, bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij De Beemster met het predikaat werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam, ook een werelderfgoed, loopt voor een deel door De Beemster. Een unieke combinatie van twee werelderfgoederen.
Artikelen De Beemster 400 jaar geleden
Hoe zag Beemster er 400 jaar geleden uit? Historica Katja Bossaers schreef vanaf 2008 tot 2012, toen De Beemster 400 jaar bestond, jaarlijks een artikel waarin zij terugblikt naar De Beemster 400 jaar geleden.
1 dec. 1999 02:00:00