Extra noodsteun voor Hoeksche Waardse ondernemers
Gemeente Hoeksche Waard gaat lokale ondernemers extra ondersteunen.
Dat stelt het college van b en w voor. Door de corona-crisis hebben veel ondernemers het erg moeilijk. Klanten blijven weg, de export in ingezakt en veel bedrijven draaien vanwege de gezondheidsvoorschriften op halve kracht. Om te voorkomen dat de lokale economie onherstelbaar beschadigt lanceert de gemeente een actieplan om de ondernemers te helpen.
Wethouder Boogaard (Economie): “Voor onze inwoners is het van enorm belang dat er winkels, een cafeetje en bedrijven zijn in en om de dorpen. Dat maakt de Hoeksche Waard levend en sterk. Zonder al die ondernemers wordt het maar een saaie boel. Daarom gaan wij komende tijd keihard aan de slag om onze lokale economie draaiend te houden. We doen dat niet alleen, we werken samen met onze ondernemers.
Het actieplan bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:
Ondernemers kunnen makkelijker contact leggen met de gemeente doordat er een ondernemersloket komt: één loket voor alle ondernemersvragen;
Met een innovatiefonds gaat de gemeente ondernemers helpen om digitale kansen beter te benutten;
De gemeente ondersteunt lokale winkeliers met een gerichte ‘koop lokaal’-actie;
Ondernemers en verenigingen die echt in zwaar weer zitten kunnen (onder voorwaarden) aanspraak maken op lokale noodsteun.
Ondernemers en verenigingen die in zwaar weer zitten kunnen aanspraak maken op financiële steun uit het lokale noodfonds. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Belangrijk is dat er sprake moet zijn van een ‘bloeiende’ vereniging of onderneming, die geen problemen had voor de coronacrisis. Daarnaast kan de ondernemer/vereniging geen of in onvoldoende mate een beroep doen op de financiële regelingen van de Rijksoverheid, hij kan niet terecht bij een bank voor een lening, overbruggingslening of uitstel van aflossingsverplichtingen én hij kan aantonen dat hij alles in het werk heeft gesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verminderen en/of de financiële positie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan leden vragen de contributie door te blijven betalen of het verlagen van doorlopende vaste lasten of het aanpassen van de bedrijfsvoering.
Gemeente Hoeksche Waard heeft onderzoeksbureau PON opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de impact van de coronacrisis op lokale ondernemers. Ruim twee derde van de meer dan 400 ondernemers die reageerden, geeft aan dat die impact groot is, vooral omdat de vraag, afzet of markt is weggevallen. Voor ook zo’n twee derde van de respondenten bedraagt de financiële schade tussen de 10.000 en 50.000 euro. De ondernemers geven aan dat zij bekend zijn met de gemeentelijke steunmaatregelen en vinden over het algemeen de informatie op de gemeentelijke website duidelijk. Over de uitvoering van de TOZO, uitgevoerd door het regionaal bureau zelfstandigen (RBZ), zijn de meeste ondernemers ontevreden. Ze geven wel aan vaak erg lang op antwoord te moeten wachten.
Wethouder Boogaard kent de problemen: “Het RBZ liep behoorlijk achter in het verwerken van de duizenden aanvragen. Ze bedienen immers een groot deel van de regio. Ik heb begrepen dat ze inmiddels een groot deel van de aanvragers hebben uitbetaald. Hopelijk geeft dat wat lucht. Daarnaast wil ik lokale ondernemers oproepen om bij ons aan de bel te trekken als ze vastlopen bij het RBZ. Wij hebben goed contact met de mensen daar en kunnen meestal wel wat betekenen.”
De gemeenteraad besluit op dinsdag 16 juni over dit voorstel.
29 mei 2020 10:49:25