Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen
Nederland gaat naar een gedeeltelijke lockdown.
Dat vertelde premier Rutte op de persconferentie van 13 oktober. “De maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.” Deze maatregelen nemen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving. De maatregelen gaan 14 oktober om 22.00 uur in.
Er staat de komende weken veel op het spel. De Jonge: “Dit is belangrijk: minder bijeenkomen, minder bewegingen, minder contactmomenten. Vanzelfsprekend houden we 1,5 meter afstand tot anderen en blijven we de basisregels volgen. Als je klachten hebt, laat je je testen, blijf je thuis tot je de testuitslag hebt, en bij een positieve testuitslag blijf je ook thuis. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Dat is de gezamenlijke taak waar we voor staan.”
“De feiten liegen niet: we moeten strenger voor onszelf zijn en strenger op ons eigen gedrag,” dat vertelde premier Rutte op de persconferentie van 13 oktober.?”De maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog steeds.”
Het kabinet heeft een routekaart gepresenteerd waarmee het duidelijk wordt hoe het de komende tijd de verspreiding van het coronavirus wil aanpakken. In de routekaart wordt onderscheid gemaakt tussen vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Daarbij staan de maatregelen per niveau die in elk geval genomen worden en welke maatregelen worden overwogen. “We zitten op die routekaart op het hoogste niveau: zeer ernstig”, zegt De Jonge. “We zullen dit vier weken vol moeten houden, maar we maken over twee weken de balans op. Als het dan nog niet goed genoeg is, dan is een totale lockdown onvermijdelijk. Maar dat zou niet nodig moeten zijn; we hebben het zelf in de hand.”
De Jonge: “Net als in het voorjaar gaan we een periode van strenge maatregelen tegemoet. Dat vraagt veel van iedereen. Het is niet altijd makkelijk, maar we weten dat we het kunnen.“ Het gaat om de volgende maatregelen:
Groepen:
Thuis ontvang je maximaal drie personen per dag.
In binnenruimtes geldt een maximum aantal personen van 30.
Gezelschappen zijn niet groter dan 4 personen of 1 huishouden.
Buiten mogen maximaal 4 personen of 1 huishouden bij elkaar zijn.
Het dagelijks leven:
Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
Draag een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
In het VO, MBO en HO draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.
Uitgezonderd zijn:
hotels voor hotelgasten
uitvaartcentra
luchthavens voorbij de security check
Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
Tussen 20.00 uur en 7.00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
Markten voor levensmiddelen;
Beurzen en congressen;
Bioscopen en theaters;
Wedstrijden;
Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijv. monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak m.u.v. detailhandel en markten voor levensmiddelen.
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:
Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
Uitgezonderd zijn:
topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal);
voetballers (incl. overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
Voor kinderen tot 18 jaar: sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
Reizen:
Reis zo min mogelijk.
Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken.
Tenslotte Rutte en De Jonge: “Het is aan ons allemaal. Wees niet de eigenwijze persoon die de randjes opzoekt. Maar de persoon die de verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt en dat is nu! De maatregelen hebben effect op ons gedrag, en ons gedrag heeft effect op het aantal besmettingen. Laten we oog hebben voor elkaar.”
14 okt. 2020 00:19:15