Over ons | Gemeente Coevorden
De gemeente Coevorden ligt in het zuidoosten van de provincie Drenthe.
In zijn huidige vorm bestaat de gemeente Coevorden sinds de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1998. Er zijn toen vijf gemeenten samengevoegd.
De gemeente bestaat uit de vestingstad Coevorden en 28 dorpen met een mooie leefomgeving zoals Dalen, Sleen, Oosterhesselen, Zweeloo, Aalden en Schoonoord.
De gemeente is 300 vierkante kilometer groot en heeft ongeveer 36.000 inwoners. De regio rondom Coevorden is ideaal voor sport- en vrijetijdsactiviteiten of om lekker uit te rusten in een van de eersteklas vakantieparken
Het afwisselende landschap in de provincie Drenthe nodigt uit tot fietsen. Er zijn talrijke fietsroutes die langs historische, saksische boerderijen, schaapskuddes en hunnebedden voeren. Geen wonder dus dat er ieder jaar 1,5 miljoen overnachtingen worden geboekt in de regio! Meer toeristische informatie vindt u op de website www.magischdrenthe.nl.
De gemeente Coevorden biedt goede voorwaarden voor bedrijven die zich willen vestigen en daarmee toekomstige arbeidsplaatsen bieden. Binnen de gemeente zijn er verschillende industriegebieden. Een daarvan is zelfs grensoverschrijdend, het Europark. Verschillende globaal opererende ondernemingen produceren vanuit Coevorden. Onder andere Spectrum Brands-IAMS Europe B.V. en Forbo Flooring. Coevorden ligt direct aan de grens en orienteert zich daarom sterk op het buitenland. Bij de verschillende vormen van internationale samenwerking staat versterking van onze economie voorop.
Al meer dan honderd jaar is er een spoorverbinding van Coevorden, via onze partnerstad Nordhorn, naar Bad Bentheim. De spoorlijn is eigendom van de Bentheimer Eisenbahn AG. Op het grensoverschrijdende Europark bevinden zich ook een railterminal voor vrachtvervoer en een binnenhaven.
Door de langdurige samenwerking met onze buurgemeente Samtgemeinde Emlichheim is de gemeente Coevorden betrokken bij veel ontwikkelingen tussen het Noorden van Nederland en het Duitse Nedersaksen. We hebben veelvuldig contact met organisaties en overheden langs deze strook van de grens.
Geografisch gezien is Coevorden het draaipunt tussen twee van de oudste grensoverschrijdende regio’s: de EUREGIO en de Eems-Dollard Regio, de noordelijkste regio langs de Duits-Nederlandse grens. De gemeente is nauw betrokken bij deze samenwerkingsverbanden en speelt een actieve rol bij programma’s als Interreg en Leader die in deze regio’s ontwikkeld worden.
Samen met de noordelijke provincies van Nederland is de gemeente Coevorden op Europees niveau betrokken bij zaken die de strategische agenda van Coevorden betreffen. Voorbeelden daarvan zijn grensoverschrijdende ondernemersinitiatieven en het vrachttreinverkeer. Dit laatste met het doel goederentransport via de spoorcorridor tussen de Noordzee en de Baltische zee te intensiveren. Daarbij werken we samen met onze partnerstad Brest in Wit-Rusland en streven naar een verbinding met de nieuwe Chinese zijderoute.
1 jan. 1998 02:00:00