Onderwijs en kinderopvang
Bekijk de website van de Rijksoverheid voor de meest actuele informatie rondom het coronavirus en het onderwijs.
Wereldwijd zijn er relatief weinig kinderen gemeld met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus.
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet onderzoek naar de rol van kinderen bij de verspreiding van het virus.
Het nieuwe coronavirus verspreidt zich vooral onder volwassenen en van volwassen familieleden naar kinderen. Verspreiding van COVID-19 onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe minder groot de rol bij de verspreiding van het virus is.
Afstand tussen kinderen onderling
De 1,5 meter maatregel voor kinderen is versoepeld:
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling ook geen 1,5 meter afstand te houden maar wel tot volwassenen. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen.
In het MBO middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs houden alle leerlingen 1,5 meter afstand tot elkaar, ongeacht hun leeftijd. Voor de uitzondering rondom praktijkonderwijs, zie Rijksoverheid.nl.
Bron- en contactonderzoek, testen en thuisblijven
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft voor bron- en contactonderzoek bij kinderen een Handreiking opgesteld. Hierin staan voorbeelden van situaties rondom besmettingen op kinderopvang en scholen.
Wel of niet naar kinderopvang of basisschool?
Kinderen mogen wel naar de kinderopvang of basisschool als zij alleen verkoudheidsklachten hebben (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn).
Niet naar de kinderopvang of basisschool
Kinderen op de kinderopvang of in het basisonderwijs* moeten thuisblijven als:
Het kind naast verkoudheidsklachten ook koorts heeft en/of benauwd is en/of (meer dan incidenteel) hoest. Het kind hoeft in principe niet getest te worden (tenzij het ernstig ziek is, neem dan altijd contact op met de huisarts) en blijft thuis totdat deze klachten minimaal 24 uur over zijn.
Het kind een contact is van een patiënt die positief getest is op het nieuwe coronavirus en het kind klachten heeft die passen bij COVID-19.
Het kind bij iemand in huis woont, die naast milde klachten die passen bij corona ook koorts heeft en/of benauwd is. Iedereen in het huis blijft dan thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft.
Het kind een huisgenoot is van iemand die positief getest is op het nieuwe coronavirus.
Kinderen mogen dus wél naar de kinderopvang of basisschool als zij alleen verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) hebben, tenzij bovenstaande punten van toepassing zijn.
Basisregels voor kinderen in het voortgezet onderwijs, mbo middelbaar beroepsonderwijs of hoger onderwijs
Voor kinderen in het voortgezet onderwijs, mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven die voor iedereen gelden.
Thuisblijven omdat je kind klachten heeft?
Huisgenoten van een kind met verkoudheidsklachten zonder koorts en/of benauwdheid, dat naar de kinderopvang of de basisschool gaat, hoeven niet thuis te blijven, als zij zelf geen klachten hebben. De huisgenoten moeten wel thuis blijven als het kind naast milde klachten die passen bij COVID-19 ook koorts heeft en/of benauwd is, en uiteraard wanneer het kind positief getest wordt.
Voor kinderen in het voortgezet onderwijs, mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven die voor iedereen gelden.
* Let op: het huidige testbeleid is aangescherpt en kinderen tot en met 12 jaar hoeven in principe niet getest te worden. In de alinea hieronder staat wanneer je een jong kind wel kan laten testen. Dit is een tijdelijke uitzondering.
Kleine kinderen (0 tot 4 jaar) en kinderen die op de basisschool zitten hoeven niet getest te worden, maar je kunt je kind laten testen als:
Het kind ernstig ziek is. Neem dan altijd contact op met de huisarts. Die kan besluiten om het kind toch te laten testen.
Het kind klachten heeft die passen bij het nieuwe coronavirus en huisgenoot is van iemand die het nieuwe coronavirus heeft.
Het kind klachten heeft die passen bij het nieuwe coronavirus en een contact is van iemand die corona heeft.
Als het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek (op advies van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst )
Voor kinderen in het voortgezet onderwijs, mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor testen die voor iedereen gelden.
Voorkom verspreiding van het virus in kinderdagverblijven en scholen
Goede (hand)hygiëne helpt verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Er zijn hygiënerichtlijnen voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang, en basisscholen. Voor middelbare scholen kan de algemene hygiënerichtlijn worden gevolgd. Besteed daarnaast extra aandacht aan het schoonmaken van handcontactpunten, zoals deurklinken, toiletbediening, lichtknopjes en trapleuningen. Maak ook elektronica, zoals computers en tablets, regelmatig schoon, bijvoorbeeld met een droge microvezeldoek.
Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne:
Was je handen met water en zeep, bijvoorbeeld bij aankomst op school, voor het eten en na het toiletbezoek.
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog of
Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten. Gooi deze zakdoek weg na gebruik en was daarna je handen.
Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat in kinderdagverblijven en scholen. Door ventileren wordt de binnenlucht ververst met buitenlucht. Goede ventilatie helpt ook om een overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID 19, te beperken. Het is daarom belangrijk om woningen en gebouwen, zoals scholen, goed te ventileren. Dit kan door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Lucht daarnaast ruimtes waar meerdere mensen verblijven, zoals klaslokalen, 10 a 15 minuten door bijvoorbeeld ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Hierdoor wordt de lucht binnen snel ververst. Lucht als er niet meerdere personen aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens de pauze. Zie voor meer informatie:
Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over het nieuwe coronavirus en verschillende soorten opvang en onderwijs. Hier staat ook uitgebreide informatie voor scholen, zoals protocollen om de verspreiding van het coronavirus zo laag mogelijk te houden:
Onderzoek naar de rol van kinderen in verspreiding van het virus
Het RIVM doet verschillende onderzoeken naar de rol van kinderen bij de verspreiding van het nieuwe coronavirus:
We bestuderen in detail de meldingen van COVID-19 patiënten die de GGD’en in Nederland doen.
We onderzoeken samen met Nivel-peilstations de registraties van huisartsen over patiënten met griepachtige klachten die getest worden op COVID-19.
We onderzoeken bloed van mensen op antistoffen tegen COVID-19 in de zogenoemde PIENTER Corona studie.
We houden relevante literatuur over kinderen en COVID-19 bij. Het gaat hier ook om onderzoeken die in andere landen zijn uitgevoerd.
1 okt. 2020 18:24:57