Coronavirus: vraag en antwoord
Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg zijn open, de andere stadsdeelkantoren niet.
U kunt daarom niet naar de Informatie- en Hulppunten. Op een aantal punten kunt u tot en met 30 oktober 2020 een rol gele meeuwenzakken ophalen. Op Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg geldt aangepaste dienstverlening. Kijk voor meer informatie op de pagina Openingstijden en locaties stadsdeelkantoren.
De papieren post van de gemeente wordt tijdelijk minder vaak opgehaald en bezorgd. Het kan zijn dat er vertraging ontstaat bij het beantwoorden van brieven en verwerken van aanvragen.
Ik heb een afspraak bij de gemeente, kan ik dan wel langskomen?
Ja, als u in goede gezondheid bent. De medewerkers van de gemeente moeten zich - net als u - aan richtlijnen houden om verspreiding van het virus te voorkomen. Dat zijn de volgende maatregelen:
Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Geen handen schudden
Houd gepaste afstand
Blijf thuis als je verkouden bent
Bent u verkouden, zeg dan alstublieft uw afspraak af. Mocht u verkouden zijn en toch langskomen, dan wordt u niet geholpen. Er wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt.
Moet ik een mondkapje dragen in een gebouw van de gemeente?
Gebouwen van de gemeente en de overheid zijn ingericht om 1,5 meter afstand te kunnen houden van elkaar. Hierdoor is het dragen van een mondkapje in gebouwen van de gemeente en de overheid niet noodzakelijk. Het dringend advies is wel een mondkapje te dragen.
Daarbij moet u wel voldoen aan de eisen uit de ‘Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’. Dit betekent dat u géén mondkapje kunt dragen, als uw gezicht in combinatie met andere gezichtsbedekkende kleding:
geheel wordt bedekt
op zo’n manier wordt bedekt dat alleen uw ogen te zien zijn
onherkenbaar wordt
Bij de balies en bij het aanvragen en afhalen van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, controleert de gemeente of u lijkt op de persoon op de pasfoto. Dit betekent dat u dan even uw mondkapje af moet doen.
Meer informatie over het gebruik van mondkapjes vindt u bij de Rijksoverheid:
De Haagse Markt is vanaf zaterdag 4 juli weer helemaal open op de gebruikelijke dagen maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. 1,5 meter afstand houden is nog steeds nodig. Daarom blijft een verplichte looproute en een controle bij de ingang. Met 4 ingangen en 4 uitgangen hoeven bezoekers niet het hele terrein over om hun inkopen te doen.
Wordt het parkeerbeleid versoepeld en mogen zorgverleners gratis parkeren?
Zorgpersoneel mag tot en met 31 januari 2021 in Den Haag gratis op straat parkeren als zij met de auto naar hun werk gaan. Werkt u bij een zorginstelling en wilt u van de regeling gebruikmaken? Dan kunt u zich bij uw werkgever melden. Zorginstellingen met vragen over de parkeerregeling kunnen per e-mail contact opnemen via senior.parkeren@denhaag.nl.
Heeft u eerder toestemming gekregen gratis te parkeren tot 1 oktober? De toestemming wordt automatisch verlengd, u hoeft niets te doen.
Thuiszorgmedewerkers kunnen geen gebruikmaken van deze regeling. In betaald parkeergebieden kunnen bewoners die zorg nodig hebben een mantelzorgvergunning aanvragen voor 400 uur. Vanwege het coronavirus is daar gratis 50 uur extra aan toegevoegd.
Huisartsen en verloskundigen met een praktijk in Den Haag kunnen gebruikmaken van de reguliere parkeervergunning voor huisartsen en verloskundigen. Deze vergunning is geldig op alle betaalde parkeerplaatsen in Den Haag.
Basis- en middelbare scholen en kinderopvang
Alle basis- en middelbare scholen zijn volledig geopend. Leerlingen en onderwijspersoneel op het voortgezet (speciaal) onderwijs houden 1,5 meter afstand van elkaar. Het dragen van mondkapjes wordt door de middelbare scholen geadviseerd, op sommige scholen is het verplicht.
Kinderen, ouders/verzorgers en onderwijspersoneel blijven thuis als zij of huisgenoten klachten hebben die horen bij het coronavirus. Zij laten zich testen. Dat geldt niet voor leerlingen van het basisonderwijs. Is de testuitslag negatief? Dan mogen kinderen, ouders/verzorgers en onderwijspersoneel weer naar school. Onderwijspersoneel in het basis- en voortgezet onderwijs kan zich met voorrang laten testen.
Lees meer informatie over het testen bij de GGD.
De kinderopvang en de buitenschoolse opvang is volledig geopend. Kinderen met verkoudheidsklachten mogen naar de kinderopvang (kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang). Behalve als:
het kind ook koorts of andere coronaklachten heeft
het kind een huisgenoot is van iemand met corona
een huisgenoot van het kind naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid en er is nog geen negatieve testuitslag.
Kijk voor de meest gestelde vragen over kinderopvang op: rijksoverheid.nl: ouders.
Reizen met het openbaar vervoer wordt iedereen sterk ontraden. Dat betekent dat leerlingen gebruik moeten maken van eigen vervoer naar school. Alleen bij uitzondering kunnen leerlingen gebruikmaken van het ov. Hou de informatie van de vervoerders (bijvoorbeeld op www.htm.nl) in de gaten.
Wat doet de gemeente voor ondernemers?
De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om ondernemers te helpen door deze crisistijd heen te komen. Welke maatregelen dit zijn en andere praktische informatie voor Haagse ondernemers leest u op de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers.
Welke regeling is er voor zelfstandig ondernemers?
De regering heeft een tijdelijke regeling ingesteld om zelfstandig ondernemers die in de knel komen te ondersteunen, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Bezoek de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers voor de meest actuele informatie.
Mogen er in alle culturele instellingen maximaal 30 personen per ruimte zijn?
Ja. Mits er voldoende ruimte is. Het landelijke beleid laat sinds 14 oktober geen uitzonderingen meer toe. Voor binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
Culturele instellingen zijn tot 19 november 2020 gesloten.
Kan ik me laten testen op het coronavirus?
Op de website van GGD Haaglanden kunt u zien wie zich allemaal kan laten testen op het coronavirus.
Wanneer moet ik in quarantaine en hoe werkt dat?
Heeft u klachten die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts? Dan kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Op de website van de Rijksoverheid vindt u hierover meer informatie. Er is ook een speciale folder gemaakt die u kunt downloaden: Hulp en steun bij thuisquarantaine (quarantainegids).
Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?
TVCN stelt de persconferentie van 7 april beschikbaar in Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya (dat wordt gesproken in Eritrea), Marokkaans-Arabisch, Berber, Farsi (veel gesproken door mensen afkomstig uit bijvoorbeeld Iran en Afghanistan) en Engels. Zie: www.tvcn.nl/persconferentie.
Geeft de gemeente informatie in andere talen?
De gemeente zet de belangrijkste informatie over het coronavirus ook op de Engelstalige website en Franstalige website. Zo nodig verspreidt de gemeente in samenwerking met organisaties in de wijken informatie in andere talen in de stadsdelen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie in nog meer talen.
Welke informatie van de gemeente kan ik zelf makkelijk delen?
Hieronder kunt u zelf materiaal van de gemeente downloaden.
Poster A3 Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (PDF, 85,6 kB)
Afbeelding voor Twitter en Facebook Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (JPG, 1,9 MB)
Afbeelding voor Instagram Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (JPG, 406,2 kB)
Afbeelding voor LinkedIn Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (JPG, 1,7 MB)
Hoe kunnen we ouderen en kwetsbaren helpen?
De gemeente werkt op afspraak op gemeentelijke locaties en daarnaast met inloopspreekuren. Daardoor kan iedereen op een veilige manier naar een afspraak komen. Bibliotheken en zwembaden werken met speciale openingstijden voor kwetsbare mensen. Veel winkels stellen ook speciale openingstijden in. Voor meer informatie over hulp aan verschillende Hagenaars, kijkt u op de pagina Coronavirus: hulpinformatie.
Hoe kan ik me aanmelden voor vrijwilligerswerk?
Op denhaagdoet.nl van PEP Den Haag staat een overzicht van vrijwilligersklussen in Den Haag. U kunt zich daar ook aanmelden. Ook op de website van de Servicepunten XL staat een overzicht van vrijwilligerswerk en een aanmeldfunctie. Daarnaast kunt u voor meer informatie over vrijwilligerswerk altijd bellen naar telefoonnummer (070) 205 30 03. Zie ook: Kom in actie, help mee in de opvang.
Waar vind ik informatie over boodschappendiensten of maaltijdservices?
Als u de deur niet uit kunt of wilt, kunt u natuurlijk hulp vragen van buren, familie of vrienden. Bij sommige supermarkten is online bestellen van boodschappen mogelijk. Het is momenteel wel druk en er zijn weinig tijden beschikbaar voor het bezorgen. Voor maaltijden zijn er verschillende bestaande voorzieningen en nieuwe initiatieven.
Mocht u hulp nodig hebben, neemt u dan contact op met telefoonnummer (070) 205 30 03 of kijk op socialekaartdenhaag.nl.
Mocht u Twitter gebruiken, dan vindt u via #coronahulp070 of #coronahulpDenHaag hulpinitiatieven van Hagenaars om bijvoorbeeld boodschappen voor stadsgenoten te doen of hulpbehoevenden een lift te geven.
Wat mag ik wel en wat mag ik niet meer doen?
Ik hoor over een noodverordening, wat betekent dat?
Een noodverordening is een laatste middel om mensen aan te spreken die zich niet houden aan de regels voor de veiligheid en gezondheid van zichzelf en anderen. Indien nodig krijgen deze mensen een boete. Kijk voor meer informatie over de noodverordening op de website van Veiligheidsregio Haaglanden.
Ik zie mensen die zich niet aan de noodverordening houden, wat moet ik doen?
Het is altijd het beste om eerst zelf vriendelijk te vragen of mensen iets meer afstand willen houden, in ieder geval van uzelf. Ga zelf direct naar een plek waar u alle ruimte heeft en niemand u te dicht nadert. Het kan zijn dat de mensen die u ziet samen een huishouden vormen; voor hen geldt wel een advies maar geen richtlijn om 1,5 m afstand te houden.
De gemeente wil voorkomen dat fonteinen en waterpartijen mensen uitnodigen om bij elkaar te komen.
Voor het aanzetten en het onderhoud aan fonteinen en waterpartijen moeten monteurs worden ingezet. Niet in alle gevallen is het mogelijk om daarbij de richtlijnen van het RIVM te volgen.
Daarom is besloten om de fonteinen en waterpartijen niet aan te zetten. Uitzondering hierop is de fontein in de Hofvijver omdat deze al in gebruik was genomen en op afstand bedienbaar is.
4 nov. 2020 02:00:00