Tips buurtbemiddeling in coronatijd
Wie dicht op andere mensen woont, kan hinder hebben van geluiden bij de buren.
Het is het beste om in dit soort situaties eerst even af te wachten. Vindt u het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Is de overlast van de buren een incident? U kunt dan ook besluiten voor deze keer uw ogen of oren te sluiten. Het kan andersom namelijk ook een keer gebeuren.
Ervaart u hinder van leefgeluiden die moeilijk te voorkomen zijn, zoals praten en lopen of spelende kinderen? Probeer uzelf dan af te schermen. Doe de ramen dicht, zorg voor wat geluid in eigen huis of ga een blokje om.
Tip 3. Niet doen: koekje van eigen deeg
Het is bij geluidshinder verleidelijk om de buren een koekje van eigen deeg te geven: even bonken op de muur of zelf de muziek hard zetten. Dat is geen goed idee. Aanvallend gedrag zorgt er vaak voor dat de situatie verergert. Wacht even tot u bent gekalmeerd en spreek uw buren dan vriendelijk aan.
Als u het spannend vindt om buren aan te spreken, kan een vriendelijk briefje in de brievenbus ook helpen. Zeg bijvoorbeeld welke gevolgen de geluidsoverlast voor u hebben en waar u behoefte aan hebt. Houd het bij feiten en voorkom verwijten.
Hulp nodig? Bel dan met de getrainde vrijwilligers van Buurtbemiddeling voor advies of als u uw verhaal kwijt wilt. Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sterker sociaal werk en is tijdens kantooruren bereikbaar op (088) 00 11 333. Op www.problemenmetjeburen.nl en www.buurtbemiddelingsterker.nl vindt u meer informatie.
17 jul. 2020 09:44:01