Levendig debat leidt tot vaststelling begroting 2021 - Gemeente Brummen
De 8 raadsfracties zorgden gisteravond voor een levendig en op sommige momenten ook scherp debat over de gemeentelijke programmabegroting.
Met als uitkomst dat de begroting 2021 zoals die door het college was voorbereid, met ruime meerderheid van stemmen werd aangenomen. De fracties VVD, Fractie Hofman-Kleverwal én Democratisch Brummen stemden tegen. Daarnaast werden er 2 amendementen en 8 moties in de politieke arena gebracht. Een deel daarvan haalde met succes de eindstreep, enkele kregen geen meerderheid en sneuvelde dus.
Het was het amendement met 17 alternatieve begrotingsvoorstellen van de VVD-fractie die voor de meeste politieke commotie zorgde tijdens het begrotingsdebat. De VVD gaf daarmee inhoud aan hun wens om geen lasten te verzwaren, maar inhoudelijke keuzes te maken die leiden tot ruim 1 miljoen structurele besparing. Geen enkele van de andere fracties kon zich hierin echter vinden, waardoor dit tekstvoorstel werd verworpen. Anders verliep het bij het amendement van GroenLinks om de komende jaren werk te maken van het stimuleren van natuur inclusieve landsbouw. Dit in nauwe samenspraak met agrariërs, inwoners en andere betrokken organisaties. Dit voorstel werd gesteund door 14 van de 18 raadsleden.
Met één aangenomen tekstwijziging werd de gewijzigde begroting in stemming gebracht. Deze werd met ruimte meerderheid aangenomen. PvdA, CDA, GroenLinks, D66 en Lokaal Belang stemden voor de begroting. VVD, Democratisch Brummen en Fractie Hofman-Kleverwal waren tegen. Dit betekent dat de gemeente de tijd neemt om weer als gemeente robuust te worden. Dat het voorzieningenniveau op peil blijft en dat de inzet er in 2021 op gericht is om de basisdienstverlening verder op orde te brengen. Maar ook dat er sprake is van een verhoging van de Onroerend zaak belasting om dit mogelijk te maken. Omdat met deze keuzes de begroting nog niet meerjarig structureel sluitend is, is de verwachting dat de provincie later dit jaar zal besluiten preventief toezicht toe te passen. De gemeente Brummen blijft hierbij zelf verantwoordelijk voor haar financiën, maar zal met steun van de provincie werken aan een herstelplan. Voor extra uitgaven die niet begroot zijn, is bij een dergelijke situatie toestemming van de provincie nodig.
Met de vaststelling van deze begroting weet het college en de ambtelijke organisatie wat er met het oog op 2021 moet gebeuren. Werk aan de winkel dus. Via een zestal aangenomen moties heeft het college nog een aantal extra opdrachten gekregen. Zo verzoekt de raad het college om actie te ondernemen om tot kostendekkendheid te komen van het gemeentelijk vastgoed. Er wordt een strategie verwacht waarbij inzicht is in de afwegingen die hierbij gemaakt worden en waarbij niet essentieel gemeentelijke gebouwen worden verkocht. Bij het doel om te komen tot een efficiëntere en meer projectmatige wijze van samenwerken tussen gemeente en wijk- en dorpsraden stelt de raad voor om de wijkraden zelf hiervoor een voorstel te laten opstellen. In een andere motie stelt raad vast dat het actief betrokken wil worden bij de bestuurskrachtmeting en daarbij ook wensen heeft over de meting van de (interne) bedrijfsvoering.
In een aantal moties kwam duurzaamheid aan bod. Zo riep de raad het college op om bij het programma Klimaat en Duurzaamheid te werken met een helder en te monitoren overzicht. Dit overzicht moet de duurzaamheidsacties vanuit alle gemeentelijke programma's in beeld brengen. Ook stelde raad de motie vast om via het personeelsbeleid en binnen het opleidingsbudget serieuze aandacht te geven aan duurzaamheid als grondhouding voor alle medewerkers. De zes en laatste vastgestelde motie roept B&W op om als gemeente stageplekken te creëren voor uiteenlopende opleidingsniveaus.
Twee moties werden door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen. Zo vonden veel fracties de VVD-motie om zonnepanelen neer te leggen op een te plaatsen overkapping op het parkeerterrein van het gemeentehuis, te dwingend. Veel fracties hebben het vertrouwen dat verantwoordelijk wethouder Inberg begin 2021 met concrete voorstellen komt voor verduurzaming van gemeentelijke gebouwen. Een motie om SWB te huisvesten in het gemeentehuis en met verkoop van Plein 5 SWB een lening aan de gemeente te laten aflossen, werd eveneens verworpen.
De begrotingsvergadering begon met de vaststelling van de Tweede Bestuursrapportage over 2020, waarbij een tekstwijziging van de VVD-fractie unanieme steun kreeg. Dit amendement verduidelijkt hoe een deel van het nadelige resultaat is ontstaan. De vergadering werd afgesloten met een door de VVD ingediende motie ‘vreemd aan de orde van dag’. Daarin houdt de VVD een pleidooi om een onderzoek te doen naar mogelijke ambtelijke samenwerking met buurgemeente(n) danwel eventuele fusie. Burgemeester Van Hedel liet weten dat begin 2021 in samenwerking met de provincie een bestuurskrachtmeting wordt gehouden. Na uitleg hierover van de burgemeester lieten 6 van 8 fracties weten eerst de resultaten van dit onderzoek af te wachten. De motie werd dus verworpen.
De besluitenlijst van deze vergadering, evenals het audioverslag van de vergadering, is binnenkort te raadplegen op de website van de gemeenteraad.
30 okt. 2020 02:00:00