Informatie over het coronavirus | Gemeente Borne
Het coronavirus leidt tot veel vragen.
Allerlei organisaties werken samen om nieuwe besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Borne. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Heeft u in deze coronatijd hulp nodig? Trek aan de bel!
Het is belangrijk dat we oog en oor voor elkaar hebben en houden, juist in deze tijd. Kunt u met uw hulpvraag niet terecht bij iemand in uw directe omgeving? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van de instanties. Dit kan en mag over van alles zijn. Schroom u vooral niet, want in Borne, Hertme en Zenderen staat niemand alleen! https://www.borne.nl/nieuws/heeft-u-in-deze-coronatijd-hulp-nodig-trek-a...
________________________________________________________________________________________________________________________________
Primair en voortgezet onderwijs en BSO gaan weer open na kerstvakantie
Op 10 januari 2022 gaan de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang. Volgens het OMT is dat verantwoord. Ook wordt sporten voor jeugd tot en met 17 jaar tot 20:00 uur buiten weer mogelijk vanaf 11 januari. Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven vanwege een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie, behalve voor de eerder uitgezonderde groepen. Heroverweging hierover vindt plaats op 14 januari.
Bekijk meer informatie en de regels die gelden binnen de scholen en BSO op Rijksoverheid.nl.
________________________________________________________________________________________________________________________________
Tweede tijdelijke subsidieregeling coronacompensatie voor organisaties
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne heeft dinsdag 21 december de Tweede tijdelijke subsidieregeling coronacompensatie van de gemeente voor 2021 vastgesteld. De tijdelijke subsidieregeling coronacompensatie gemeente Borne 2021 liep tot 1 september 2021. Het coronavirus is daarna in alle heftigheid weer teruggekeerd in het dagelijks leven. Gelet op de beschikbare middelen en de signalen uit de samenleving, wordt de tijdelijke regeling met terugwerkende kracht opengesteld. De regeling is bedoeld om organisaties, die als gevolg van de coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt of dreigen te raken, te ondersteunen. Daarnaast is de regeling bedoeld om organisaties te ondersteunen die (extra) maatschappelijke activiteiten ontplooien of organiseren om de effecten van Covid-19 voor inwoners te beperken. Maar ook ontstane achterstanden willen wegwerken en/of de maatschappelijke participatie verder willen versterken.
Lees hier meer: https://www.borne.nl/nieuws/tweede-tijdelijke-subsidieregeling-coronacom...
________________________________________________________________________________________________________________________________
Avondsluiting wordt verlengd, basisonderwijs week eerder dicht
Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.
Daarom verlengt het kabinet de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Ook gaan het basisonderwijs, scholen voor het speciaal (basis)onderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht. De BSO is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022.
Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen.
Maatregelen en dringende adviezen
Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk je contacten.
Houd overal 1,5 meter afstand.
Let op bij bezoek:
Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen, en 1,5 meter afstand te houden.
Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer en als je rondloopt op school of in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca.
Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.
Voor de meeste locaties en evenementen geldt een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur.
Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
Specifieke dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen hebben normale openingstijden.
Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
Op doorstroomlocaties geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 m2.
In het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen. En in theater- en concertzalen mogen maximaal 1250 mensen.
Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand'.
Deze maatregelen komen bovenop basisregels:
Was uw handen vaak en goed;
Schud geen handen;
Houd 1,5 meter afstand;
Zorg voor voldoende frisse lucht;
Hoest en nies in uw elleboog;
Werk thuis als het kan;
Laat je testen bij klachten en blijf thuis bij een positieve testuitslag.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Vergoeding (extra) personele inzet controle coronatoegangsbewijzen
Sinds een aantal weken werken we in Nederland met coronatoegangsbewijzen. Het voldoen aan de verplichting om de naleving en de controle op het coronatoegangsbewijs te organiseren is niet voor alle (sport)verenigingen, instellingen en ondernemers even eenvoudig, bijvoorbeeld omdat het praktisch gewoon lastig te regelen is.
Instellingen, (sport)verenigingen en ondernemers, die in de gemeente Borne zijn gevestigd, kunnen een vergoeding ontvangen voor extra kosten die gemaakt moeten worden voor het controleren op de coronatoegangsbewijzen voor de periode van 22 september tot en met 31 december 2021. https://www.borne.nl/nieuws/vergoeding-extra-personele-inzet-controle-co...
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Thuiswerkadvies
Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aaangescherpt naar 'werk minstens de helft van de werktijd thuis'. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:
In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbwijs wordt gebruikt zoals: supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.
Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
Op luchthavens en in vliegtuigen.
Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universieteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zovel voor klant als voor dienstverlener.
Verbreden inzet coronatoegangsbewijs
Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo'n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.
Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:
Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
Casino's.
Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen.
Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Heeft u geen beschikking over een telefoon waar u het coronatoegangsbewijs kunt tonen? Dan kun u een papieren coronatoegangsbewijs aanvragen. Hiervoor kunt u terecht bij de Bibliotheek Borne. Zij helpen u graag met het aanvragen en afdrukken van een coronatoegangsbewijs.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Nederland verder open met coronatoegangsbewijs
Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. Bekijk het volledige bericht op Rijksoverheid.nl.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Coronadashboard aangevuld met vaccinatiecijfers
Dinsdag 26 januari is het coronadashboard uitgebreid met informatie over het vaccineren in Nederland. Het dashboard laat nu ook informatie zien over onder andere het aantal gezette prikken en over de verwachte leveringen van vaccins.
___________________________________________________________________________________________________________________________________
Coronavaccinatie
Woensdag 6 januari is in Nederland begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. Voor informatie over de vaccins, de aanpak, de veiligheid, en meer kunt u terecht op www.coronavaccinatie.nl. Voor vragen kunt u bellen met 0800-1351.
Heeft u van het RIVM een uitnodiging ontvangen voor de vaccinatie ? U kunt op eigen gelegenheid of met een familielid of kennis naar de priklocatie komen. Heeft u een voorziening van de gemeente voor vervoer (AOV), dan kunt u een afspraak maken met uw reguliere vervoerder Brookhuis. Lukt dat allemaal niet, dan kan Wijkracht u wellicht verder helpen. Meer info leest u in het bericht over Vaccinatievervoer.
________________________________________________________________________________________________________________________________
Noodverordening
De noodverordening voor regio Twente is te vinden via de volgende link: Noodverordening regio Twente.
___________________________________________________________________________________________________________________________________
Basisregels
Voor iedereen in Nederland geldt:
Werk thuis, tenzij het niet anders kan;
Was vaak uw handen;
Hoest en nies in uw elleboog;
Houd 1,5 meter afstand van anderen;
Is het druk? Ga dan weg;
Draag een mondkapje waar dat verplicht is;
Klachten? Blijf thuis en laat u testen.
Bekijk alle basisregels op de website van Rijksoverheid.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Aandacht voor elkaar!
De coronacrisis raakt ons allemaal. We kunnen niet meer gewoon werken, niet zomaar afspreken met familie en vrienden, winkelen, sporten of uitgaan. We hebben op een andere manier contact en dat is voor veel mensen moeilijk. Help elkaar in deze tijd en heb geduld met anderen. Want we hebben elkaar nodig om dit vol te houden. Doe mee met #aandachtvoorelkaar en kijk wat jij in je omgeving voor anderen kunt betekenen.
Steun ondernemers, ouderen of juist de jongeren in je buurt. Steun elkaar. #aandachtvoorelkaar is een nieuwe, landelijke actie die je helpt en inspireert iets voor een ander te doen. Een kaartje mailtje, even een praatje, of een boodschap doen.
Heb jij ook een goed idee voor #aandachtvoorelkaar? Of wil je meedoen met een actie in je buurt of je verhaal delen om anderen te steunen? Ga naar aandachtvoorelkaar.nl en doe mee!
Zakdoekjesboom en themawandelingen in Borne
Sinds 6 oktober staat er een zakdoekjesboom op ons herdenkingspark, geplant door onze burgemeester Jan Pierik. Deze boom staat symbool voor het verdriet dat corona oplevert, maar ook voor groei en bloei en onze toekomst.
Een aantal enthousiaste vrijwilligers in Borne heeft het idee geopperd om straks, als de maatregelen dat weer toelaten, speciale themawandelingen te organiseren. Iedere wandeling wordt begeleid door iemand die vanuit zijn/haar professie/ervaring vragen kan beantwoorden en een luisterend oor kan bieden. Je kunt denken aan een wandeling met lotgenoten die een dierbare hebben verloren aan corona, of met mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt, of met mantelzorgers. Samen wandelen betekent in beweging komen, frisse teugen buitenlucht inademen en samen erkennen dat het zwaar was, maar dat we weer vooruit komen!
Heb jij interesse om aan een wandeling mee te doen? Mail dan nu alvast naar aandachtvoorelkaar@borne.nl dan houden we je als eerste op de hoogte zodra we starten.
Ook als jij een geweldig idee hebt voor Borne maar een beetje hulp kunt gebruiken mag je natuurlijk mailen. Alleen samen krijgen we corona onder controle!
_________________________________________________________________________________________________________________________________
De CoronaMelder-app: vanaf nu voor iedereen beschikbaar
Voorkom dat je onbewust een ander besmet
Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Laten testen op corona
Alle informatie over het testen is te vinden op de website van de GGD.
De overheid vergoedt de kosten van het afnemen van de test door de GGD en van de laboratoriumkosten. Er volgt dus geen rekening.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Persconferentie anderstaligen
Voor de grote groep anderstaligen in Nederland heeft TVcN de persconferentie vertaald in 5 van de veel voorkomende vreemde talen in Nederland. Dit zijn Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinja en Marokkaans-Arabisch, de video’s zijn hier te bekijken.
Iedereen kan nu in zijn eigen taal begrijpen wat de maatregelen zijn. Alleen samen krijgen we corona onder controle.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Is vanwege de coronamaatregelen uw baan verdwenen of kunt u uw werk niet of deels uitvoeren? Dan is uw inkomen minder dan voorheen en kunt u moeite hebben om woonkosten te betalen. Deze problemen kunnen niet worden opgelost door toeslagen of door de eerder genomen steunmaatregelen. Om u tijdelijk te helpen is er nu de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). De uitvoeringsorganisatie Borne, Hengelo, Haaksbergen voert deze regeling uit voor de gemeente Borne. Meer informatie of een aanvraagformulier vindt u via TONK.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Om bewustwording en begrip te krijgen onder de jongeren, heeft gemeente Borne de volgende animaties ingezet:
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ken je Steffie al? Op deze website van de Rijksoverheid deelt Steffie informatie over corona voor mensen met een verstandelijke beperking.
Stichting Lezen & Schrijven en Pharos bieden handige informatie en materialen over het coronavirus in begrijpelijke taal. En tips over hoe je zelf eenvoudiger kunt communiceren. Ook is er een begrijpelijke woordenlijst gemaakt met 80 moeilijke woorden over het coronavirus.
GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft in verschillende talen filmpjes gemaakt met uitleg over het coronavirus.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dienstverlening gemeentelijke organisatie blijft zoveel mogelijk doorlopen
Op advies van de Rijksoverheid heeft de gemeente Borne besloten om haar medewerkers indien mogelijk thuis te laten werken. Om zoveel als kan de gezondheid van u en onze medewerkers in acht te nemen, kunt u op afspraak terecht bij de Publieksbalie in het gemeentehuis.
Gemeentehuis alleen open voor noodzakelijke diensten
Naar aanleiding van de afkondiging van strengere coronamaatregelen worden de publiekscontacten in de publiekshal van het gemeentehuis zoveel mogelijk beperkt conform de landelijke RIVM-richtlijnen. Inwoners kunnen slechts terecht voor de noodzakelijke diensten die geen uitstel dulden en niet via het digitale of telefonische kanaal kunnen worden afgehandeld. De avondopenstelling op de maandagavond is voorlopig geschrapt. Een afspraak plannen kan alleen telefonisch via 14074.
In verband met de genomen maatregelen betreffende het coronavirus houden ook de Wmo- en jeugdconsulenten zich aan de landelijke richtlijnen. Dit betekent dat zij telefonisch met u afstemmen en dat huisbezoeken niet doorgaan.
Voor jeugd- en Wmo-vragen kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur contact opnemen via T. (074) 2658 500.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Maatschappelijke organisaties, instellingen en ondernemers
Zit u in een verplichte quarantaine en ondervindt u daardoor problemen? Denk bijvoorbeeld aan de hond uitlaten, boodschappen doen of ondervindt u eenzaamheid. Lokale initiatieven kunnen uitkomst bieden. U kunt contact opnemen met Wijkracht (tel. 088 945 57 22), het Rode Kruis (tel. 074 266 3287) of de Luisterlijn (tel. 074 255 25 51).
Wijkracht Borne is per telefoon T. (088) 945 5722 of via email: borne@wijkracht.nl bereikbaar. Het zal niet voor iedereen eenvoudig zijn om hulp te vragen. Schroom daarom niet om u te melden als u vragen heeft!
Lenneke Herben, mantelzorgconsulent SIZ werkt in Borne vanuit huis. Maar ook vanuit huis kan zij er voor u zijn. U kunt haar bereiken via email: l.herben@siztwente.nl). Laat het weten als u of een andere mantelzorger extra aandacht nodig heeft. Of als praktische zaken opgelost moeten worden. Samen komen we er wel!
Wij hebben onze activiteiten gestaakt en het inloophuis is gesloten. Voor ondersteuning of een luisterend oor zijn wij bereikbaar via T. (06) 4744 8500 of zoek contact met de Luisterlijn www.delijsterlijn.nl of T. 0900 – 0767. Als het echt nodig is, kunt u een afspraak maken om fysiek met ons in gesprek te gaan (met inachtneming van de regels van de overheid).
Rode Kruis: hulplijn voor kwetsbaren
Het Rode Kruis heeft een Hulplijn geopend voor ouderen en zieken. Mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten kunnen bellen met (070) 4455 888.
Corona publieksinformatienummer:
Dagelijks kun je tussen 08.00 en 22.00 uur bellen met een landelijk publieksinformatienummer over Corona. Als het erg druk is, hoor je een keuzemenu waarin je al antwoord krijgt op de meest gestelde vragen. Die automatische antwoorden krijg je ook te horen na 22.00 uur. Voor vragen kunt u ook terecht bij de Veelgestelde vragen en antwoorden van het RIVM.
• Voor (medische) vragen en richtlijnen: RIVM: 0800-1351
• Voor een luisterend oor: de Luisterlijn (24/7 bereikbaar): 0900-0767 (normaal tarief) of chat via deluisterlijn.nl.
• Voor (praktische) hulpvragen: Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888
• Voor online en digitale vragen: Helpdesk Welkom Online: 088-344 2000 Of op uw website: Hulp nodig? Zoek contact!
Over de Luisterlijn: De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen onze 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. Met jaarlijks bijna 500.000 oproepen, en ca. 300.000 gesprekken, is de Luisterlijn al meer dan 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die met goed opgeleide vrijwilligers sociale en emotionele steun op afstand biedt.
3 jan. 2022 02:00:00