Corona nieuwsoverzicht
Informatie RIVM, GGDrU en Rijksoverheid
Coronaverhalen uit de samenleving
19-02-2021
Brief van wethouder Balemans aan ondernemers
Wethouder Eric Balemans steekt alle ondernemers in onze gemeente namens het college een hart onder de riem.
Hij heeft hiervoor een brief opgesteld. Ondernemersverenigingen verspreiden deze brief onder hun leden. Niet alle ondernemers zijn echter bij zo’n vereniging aangesloten en zouden de brief dus niet ontvangen. Daarom publiceren we hem hier ook.
Beste winkeliers, horecaondernemers en ondernemers met contactberoepen,
De mededeling dat de lockdown in elk geval tot 2 maart duurt, kwam hard aan. Uw broodnodige inkomsten vallen nu nóg langer deels of geheel weg. Als college beseffen wij dat uw situatie hierdoor verder achteruit is gegaan. Laten we hopen dat u niet moet besluiten te stoppen met uw bedrijf. En dat u het nog even vol kunt houden, hoe moeilijk het ook is.
De steunmaatregelen geven onvoldoende financiële ruimte
We hebben al met veel ondernemers contact gehad. Vaak hoorden we, dat het niet of nauwelijks lukt voldoende steun uit de regelingen te krijgen. Vooral bij de contactberoepen en de winkeliers is de nood erg hoog. De TVL- en TOZO-regeling dragen niet voldoende bij om de lasten te dekken. We leven erg met u mee.
Nog liever dan steun wilt u allen snel weer open
Natuurlijk begrijpen we deze wens, maar wij kunnen de landelijke maatregelen niet veranderen. Wel vragen we zoveel als kan in de regio en landelijk aandacht voor uw situatie. We verkennen ook samen met onze buurgemeenten welke mogelijkheden er zijn voor onze ondernemers.
Binnenkort start een nieuwe regeling, die u mogelijk wel wat steunt
Binnenkort start de TONK-regeling: de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Aanvragen van de TONK kan naar verwachting vanaf 1 maart bij de Regionale Sociale Dienst (RSD). De TONK is bedoeld voor huishoudens die door de huidige omstandigheden te maken hebben met een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomen.
U kent vast de andere regelingen die er zijn
Ze bestaan inmiddels al langere tijd. Heeft u ze nog niet bekeken? Onderaan deze brief staan de websites waar u meer informatie hierover vindt, die u mogelijk helpt.
Misschien helpt het u iets, als u van gedachten kunt wisselen. Of uw zorgen kwijt kunt. Laat dat dan weten via Marius Zweedijk. Hij is beleidsadviseur Economische Zaken bij de gemeente. U bereikt hem via email: m.zweedijk@wijkbijduurstede.nl. Of bel hem: 0343 - 595 528.
We hopen dat door de vaccinaties er snel meer mogelijk is
Straks krijgt ieder een uitnodiging voor een vaccinatie. We zien ernaar uit dat u hierdoor snel weer uw bedrijf kunt openen. Ik hoop dat u het nog volhoudt en wens u veel sterkte toe in de komende tijd!
Met vriendelijke groet,
Namens het college van burgemeester en wethouders,
Eric Balemans
Links naar websites met regelingen voor ondernemers
16-02-2021
In afwachting van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep blijft de avondklok gelden.
15-02-2021
Coronaverhalen uit de samenleving
Corona, het hakt erin. Voor iedereen een bijzondere tijd, maar ook beleeft ieder dat op een andere manier. Sommige mensen werden ziek, moesten hun bedrijf sluiten, kwamen zonder werk te zitten, konden niet meer naar een vereniging of moesten thuisonderwijs geven aan de kinderen. In samenwerking met de gemeente Wijk bij Duurstede vertellen mensen aan Wijks Nieuws over hun ervaringen rondom Corona. Iedereen heeft hier mee te maken gekregen en iedereen is daar op zijn of haar eigen manier mee omgegaan. Nu er heel in de verte een beetje hoop komt op een ‘normaal’ leven willen we deze verhalen vastleggen.
Neem dan contact op met Ali van Vemde via e-mail: a.v.vemde@bdu.nl.
De komende weken wordt deze webpagina aangevuld met nieuwe verhalen.
09-02-2021
De avondklok wordt verlengd tot vooralsnog 3 maart 4.30 uur
Dat is nodig, omdat nieuwe besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen en voor een nieuwe golf aan besmettingen kunnen zorgen.
Meer informatie over de avondklok op de website van de Rijksoverheid
Visual Rijksoverheid als pdf-bestand
02-02-2021
Persconferentie 2 februari: situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd
Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.
Bekijk alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid
02-02-2021
We werken al een lange periode vanuit huis en dat is zwaar. Maar thuiswerken is nodig om ervoor te zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we de verspreiding van corona.
Meer informatie over thuis werken staat op de website van de Rijksoverheid
29-01-2021
We zien graag onze vrienden en familie, maar om de verspreiding van corona te voorkomen, is het nodig dat minder mensen elkaar ontmoeten. Blijf in contact via bijvoorbeeld beeldbellen.
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijven we nog meer thuis, gaan we minder bij elkaar op bezoek en werken we thuis. Want door binnen te blijven, houden we corona buiten.
Kijk voor een overzicht van de coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid
Veel mensen besmetten elkaar met corona als ze bij elkaar op bezoek gaan. In huis is het lastig om de regels te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden en handen wassen. Daarom is het advies om niet meer dan 1 persoon per dag thuis te ontvangen. En zelf niet vaker dan 1 keer per dag bij iemand op bezoek te gaan.
Bedenk dat ieder bezoek een risico kan zijn, voor uzelf en voor de ander. Overweeg dus altijd of een bezoek wel echt nodig is. Is het risico te groot of kan het bezoek nog even wachten? Probeer dan te (video)bellen.
De impact van deze maatregel is groot. Door 1 bezoeker per dag toe te staan, blijft bezoek mogelijk van of aan alleenstaanden die anders nauwelijks meer mensen zouden zien. Het betekent wel dat bestaande afspraken, bijvoorbeeld opa en oma die samen komen oppassen, soms tijdelijk anders worden. Helaas is het risico op besmettingen op dit moment nog te groot. Om de zorg toegankelijk te houden, kwetsbare mensen te beschermen en het risico op de verspreiding van nieuwe, zeer besmettelijke varianten van het virus zo klein mogelijk te maken geldt nu dit dringende advies.
Meer informatie over bezoek staat op de website van de Rijksoverheid
Heeft u vragen over vaccinatie tegen het coronavirus?
Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit
Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.
Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.
Meer informatie over het steunpakket staat op de website van de Rijksoverheid
Vanaf 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends
Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.
Meer informatie over het invoeren van de avondklok
Tot en met zeker 9 januari 2021 zijn er aanvullende maatregelen nodig om de nieuw varianten van het coronavirus, waaronder de extra besmettelijke Britse variant, onder controle te krijgen.
Meer informatie over de aangescherpte lockdown leest u op de website van de Rijksoverheid
Basisscholen en kinderopvang gaan niet eerder open
De basisscholen en de kinderopvanglocaties blijven dicht tot 8 februari, behalve voor de noodopvang. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor het virus als bij de ‘oude’ variant. Daar is echter meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om basisscholen en kinderopvanglocaties eerder te openen. Contactmomenten tussen volwassenen moeten nog zoveel mogelijk worden voorkomen.
Meer informatie over onderwijs staat op de website van de Rijksoverheid
De kinderopvang blijft t/m 7 februari gesloten
Er wordt onderzocht of de kinderopvang eerder open kan, mogelijk vanaf 25 januari. Er is noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid
Onderwijs op afstand tot en met 7 februari 2021
Tot en met 7 februari is het onderwijs fysiek gesloten. Mogelijk kan het basisonderwijs al eerder open op 25 januari. Daarover volgt later meer informatie. Alle scholen en instellingen geven onderwijs op afstand.
We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.
Informatie Rijksoverheid over lockdown
Bericht van de GGD: Uitnodiging voor vaccinatie zorgmedewerkers: informeren kleine zorgorganisaties en zzp’ers
Voor het vaccineren van de eerste groep zorgprofessionals (werkzaam in de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning) krijgen werkgevers die aangesloten zijn bij een koepelorganisatie een uitnodigingspakket doorgestuurd door de koepel. Als eerste komen de zorgmedewerkers in de verpleeghuiszorg aan de beurt. De werkgevers zorgen ervoor dat alle zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen met direct patiëntencontact, inclusief de zzp’ers die zij inhuren, een uitnodiging krijgen voor de vaccinaties. Werknemers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning kunnen pas worden uitgenodigd indien daarvoor expliciet een signaal wordt gegeven via de koepelorganisaties.
Niet alle zorgorganisaties (vaak kleinere maar ook grotere) zijn aangesloten bij een koepelorganisatie. Zij kunnen het uitnodigingspakket zelf aanvragen bij de koepel voor de branche waar de organisatie onder valt, dus ook als zij daar niet bij aangesloten zijn.
Bent u werkgever, wel aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Neem contact op met uw koepelorganisatie.
Bent u werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Dan kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie voor uw branche: ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl), Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) of VGN (corona@VGN.nl).
Neem contact op met de werkgever voor wie u op dit moment werkt. Over de vaccinatie van ZZP’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven.
Open en gesloten winkels tijdens de lockdown
De Tijdelijke wet: wie bepaalt nu het corona-beleid?
Sinds het uitbreken van de corona-epidemie begin dit jaar hebben de inwoners in de regio Utrecht maar liefst 20 noodverordeningen zien langskomen, steeds aangepast naar de situatie van dat moment, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu is er de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19. Wat betekent dat eigenlijk? Hoe komt het beleid nu tot stand en wie zijn daarvoor verantwoordelijk?
Informatie over de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 op de website van de VRU
Toespraak van premier Rutte: Nederland in lockdown tot 19 januari 2021
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe.
Meer informatie over de lockdown staat op de website van de Rijksoverheid
Toespraak coronavirus 14 december in eenvoudige taal
Bent u in nauw contact geweest met iemand met corona? Dan kunt u zich ook zonder klachten laten testen. Dit kan als u in een bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komt. Of een melding in de CoronaMelder-app krijgt. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Intrekking Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Utrecht
Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) in werking. Deze wet heeft als doel om de coronamaatregelen een wettelijke basis te bieden. Daarmee is de noodverordening niet langer noodzakelijk.
Daarom heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens de minister van Justitie en Veiligheid, aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s de opdracht gegeven om de noodverordening met ingang van 1 december 2020 in te trekken.
Besluiten en publicaties op de website van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
Mondkapjesplicht per 1 december 2020
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vanaf 1 december het dragen van een mondkapje in winkels, musea, bij de kapper en op veel andere plekken verplicht. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.
Meer informatie over het gebruik van mondkapjes op de website van de Rijksoverheid
Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (face shield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies.
Meer informatie over de mondkapjesplicht op de website van de Rijksoverheid
Vragen en antwoorden over de mondkapjesplicht
Testen op corona nu mogelijk in Wijk bij Duurstede
GGD regio Utrecht zet een mobiele testunit in om mensen te testen op COVID-19. De mobiele testunit staat woensdagmorgen (vandaag) in Wijk bij Duurstede op het evenemententerrein aan de Hordenweg. Alleen op afspraak kunnen mensen hier worden getest.
Iedereen kan zich hier laten testen
Het is wel nodig dat u vooraf een afspraak maakt via de website Coronatest of belt met het landelijk nummer 0800-1202 of het nummer van GGD regio Utrecht 030-6305400. Op basis van de postcode wordt de afspraak gepland. Of de test kan worden afgenomen bij de testunit in Wijk bij Duurstede is afhankelijk van de beschikbaarheid. Er wordt altijd gekeken naar de dichtstbijzijnde locatie.
De mobiele testunit komt op andere momenten weer in Wijk bij Duurstede
De mobile testunit staat steeds op verschillende plekken in de Provincie Utrecht. Na woensdagmorgen komt de testunit nog een paar keer te staan in Wijk bij Duurstede. Op dezelfde locatie aan de Hordenweg.
Al ruim een half jaar hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Ook mentaal eist deze crisis zijn tol. Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of iemand in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt.
Bij dit online loket vindt u een lijst met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.
Landelijk Steunpunt Coronazorgen
Hulp nodig? Aarzel niet! Op deze pagina staat waar u terecht kunt met uw vragen en zorgen.
Hulpoverzicht corona als pdf-bestand
19 feb. 2021 02:00:00