Hulp bij geldzorgen - Gemeente Peel en Maas
Deze pagina is bijgewerkt op 29 mei 2020
Door de coronacrisis hebben veel mensen zorgen over hun financiële situatie.
Tegenslagen zoals uw baan verliezen of minder werken, kunnen ervoor zorgen dat u uw vaste kosten moeilijk kunt betalen.
Heeft u geldzorgen? U bent niet de enige. 1 op de 5 Nederlanders heeft geldzorgen. Zeker in deze bizarre coronatijd. Weet dat er altijd mensen zijn die u willen en kunnen helpen.
Mensen wachten vaak te lang voordat ze hulp zoeken. Gemiddeld wacht een Nederlander met schulden 5 jaar, met het zoeken van hulp. Boetes, aanmaningen en incassokosten zorgen dat het bedrag in die 5 jaar 10 keer zo hoog wordt.
Kijk in uw directe omgeving. Is er iemand met wie u over uw geldproblemen kunt praten? Wie kunt u vertrouwen? Vaak is er een vriend, buur, een collega of familielid, die u een luisterend oor kan bieden. Of zoek een vrijwilliger die u helpt met geldzaken. Zo zet u een eerste stap naar een oplossing.
De Wegwijzer van Vorkmeer helpt u bij het vinden van een vrijwilliger die u helpt met uw geldzaken. Stuur een e-mail naar Wegwijzer Vorkmeer met daarin uw naam en telefoonnummer. Een medewerker van Vorkmeer belt u dan om uw vraag te bespreken en kijkt of een vrijwilliger u kan ondersteunen. Een vrijwilliger biedt u een luisterend oor en kan gericht advies en tips geven voor uw situatie.
Woont u in Peel en Maas dan kunt u ook bij de gemeente terecht voor schuldhulp. Onze schuldhulpverleners werken vanuit thuis. Op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur kunt u contact op nemen door te bellen naar 077 306 6666. Vraag naar iemand van schuldhulpverlening. Of e-mail naar Schuldhulpverlening Peel en Maas. Samen kijken we naar uw financiële situatie en op welke manier wij u het beste kunnen helpen.
Wilt u een budgetcheck of tips om met uw geldzaken om te gaan? Dan bent u altijd welkom voor een telefonisch gesprek. Een schuldhulpverlener helpt u op weg. Het hebben van schulden is dus geen voorwaarde om het gesprek aan te gaan.
Hulp bij geldzorgen of financiële problemen is gratis voor inwoners van Peel en Maas.
Veel gestelde vragen bij geldzorgen
Ik heb geldzorgen en wil hierover praten. Wat kan ik doen?
Hebt u geldzorgen en wilt u hierover praten, bel dan naar de gemeente via 077 306 6666 en maak een telefonische afspraak met een medewerker Schuldhulpverlening. In het eerste gesprek bespreken we uw geldzorgen. Als het nodig is zetten wij meteen acties uit. Zo kunnen wij contact opnemen met wie u schuld(en) hebt. Kunt u niet bellen? Stuur dan een e-mail naar Schulphulpverlening Peel en Maas.
Mijn inkomen daalt door de corona-maatregelen. Wat kan ik doen?
Hebt u op dit moment minder of geen inkomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de gemeente. Samen met een medewerker Schuldhulpverlening kunt u uw situatie bespreken. Misschien kunt u aanvullend inkomen krijgen. Ook kunt u met uw medewerker schuldhulpverlening bespreken wat de mogelijkheden zijn voor uw inkomen en uitgaven.
Ik kom door de corona-maatregelen nu niet uit met mijn leefgeld. Wat kan ik doen?
Komt u niet uit met uw leefgeld, neem dan contact op met de medewerker Schuldhulpverlening van de gemeente via 077 306 6666. Hij of zij kan samen met u de mogelijkheden bekijken.
Wat zijn de gevolgen van achterstanden in betalen van huur, gas, water en licht?
Het niet betalen van huur, gas, water en licht tijdens de coronacrisis zorgt niet voor verdere invorderingsmaatregelen, Maar zorgt in de toekomst wel voor grotere problemen. Neem meteen contact op met de gemeente bij het niet kunnen betalen van uw vaste kosten, zoals huur, gas, water en licht. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 uur tot 17.00 uur via 077 306 6666.
Huurachterstand
Bij huurachterstand mag je niet meteen uit huis worden gezet. Hebt u een vast huurcontract? Dan moet de rechter hiervoor toestemming geven. De overheid en veel verhuurders vinden dat niemand tijdens de coronacrisis op straat mag worden gezet. Zij hebben afgesproken dat er voorlopig geen huisuitzettingen zijn. Dat geldt niet bij ernstige overlast, of als het huis gebruikt wordt als drugslab. Wilt uw verhuurder u toch uit huis zetten? Neem dan direct contact op met de gemeente. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 uur tot 17.00 uur via 077 306 6666.
Gas, water en licht
Kunt u energie of water niet betalen door de coronacrisis, dan word uw energie of water tijdens deze crisis niet afgesloten. Dat hebben netbeheerders en drinkwaterbedrijven besloten. Bij fraude of misbruik met energie wordt u wel afgesloten. Bent u al afgesloten van water? Dan word u opnieuw aangesloten. Neem hiervoor contact op met uw drinkwaterbedrijf.
Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor mijn schuldregeling?
De gemeente Peel en Maas probeert de dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan. Schuldeisers proberen zo snel mogelijk te reageren op onze vragen. Toch kan het gebeuren dat we de afgesproken termijnen in uw schuldregeling niet halen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit geen gevolgen voor uw schuldregeling heeft.
Rechtbanken handelen aanvragen voor dwangakkoorden en de WSNP (Wet schuldsanering natuurlijke personen) telefonisch of met videobellen af. Als een fysieke zitting noodzakelijk is, wordt de behandeling uitgesteld. Lees meer hierover op de website De Rechtspraak.
Hoe kom ik in contact met een vrijwilliger die mij kan helpen bij het op orde krijgen van mijn geldzaken?
De Wegwijzer van Vorkmeer kan u helpen bij het vinden van een vrijwilliger die u helpt met uw geldzaken. Stuur een e-mail naar Wegwijzer Vorkmeer met daarin uw naam en telefoonnummer. Een medewerker van Vorkmeer belt u dan om uw vraag te verhelderen en bekijkt of een vrijwilliger je kan ondersteunen. Een vrijwilliger biedt u een luisterend oor en kan gericht advies en tips geven voor uw situatie.
Ik krijg geen contact met mijn medewerker schuldhulpverlening. Wat nu?
Het kan zijn dat uw medewerker schuldhulpverlening op andere tijden werkt dan u gewend bent. U kunt uw medewerker schuldhulpverlening ook een e-mail sturen of op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur bellen naar de gemeente via 077 306 6666. U wordt dan doorverbonden met uw eigen medeweker schuldhulpverlening of een collega.
Ik wil documenten inleveren bij schuldhulpverlening. Kan dat nog?
Ja, wij legen de postbus van schuldhulpverlening elke dag. U mag de documenten ook inscannen of er een foto van maken en e-mailen naar Schuldhulpverlening Peel en Maas.
Biedt de gemeente alleen hulp bij een minnelijk schuldhulpverleningstraject (MSNP)?
Nee, wij begeleiden, adviseren of coachen u om grotere schulden te voorkomen.
29 mei 2020 02:00:00